Кои ядки са най-полезни – фъстъци, бадеми или кашу?

22856
Кои ядки са най-полезни – фъстъци, бадеми или кашу?
Снимка: piviso / Pixabay

Ядките са едни от най-пълноценните храни, които можем да поднесем на трапезата си, да ги хапваме вместо вредните бързи закуски на работното място или по време на път. И докато ползата от консумацията на ядки е безспорна, доказана и известна на всички, то въпросът кои ядки са най-полезни, за да ги предпочетем пред останалите, остава без категоричен отговор, въпреки че бадемите бяха обявени от учените за най-хранителния и здравословен продукт в света, както пише популярен турски вестник.

Всъщност въпросът кои ядки са най-полезни няма универсален отговор, защото той зависи от конкретните нужди на всеки организъм. За съблюдаващите режим за отслабване и контрол на теглото по-бедните на мазнини ядки ще бъдат най-добрия избор, за тези, които се нуждаят от повече фибри към диетата си, други ядки ще бъдат по-подходящите.

И макар специалистите по хранене да промотират ядките като полезна и пълноценна храна като цяло, вие най-добре може да изберете най-подходящите от тях за вас, ако познавате състава им, ползите и рисковете от консумацията им. В търсене на отговора на въпроса кои ядки са най-полезни се запознахме със съдържанието на витамини, минерали, мазнини, калории и полезни вещества във фъстъците, бадемите и кашуто. Вижте ги, за да направите сами своя избор според своите нужди.

5 ядки, които свалят бързо кръвната захар

Ползи от консумацията на фъстъци

Фъстъците са бобови растения, близки до лещата и боба. За разлика от тях обаче могат да се хапват и сурови и са много по-ценни като състав. Редица научни проучвания свързват фъстъците с намален риск от сърдечни заболявания, което ги прави подходящ избор за страдащите от сърдечно-съдови патологии или пациентите с висок риск от такива. Това им качество се дължи на антиоксидантите в тях, сред които откриваме и ресвератрол – мощен антиоксидант, способен да редуцира риска от рак и сърдечни заболявания.

Фъстъците обаче са изключително калорични и богати на мазнини, повечето от които ценни и полезни – моно- и полиненаситени мазнини. Заради високата им калоричност обаче с тях трябва да внимават хората с наднормено тегло и да не ги консумират като добавка към основното хранене, а да заменят рутинното си меню – примерно досегашната вечеря – с шепа фъстъци – решение, което не само няма да доведе до увеличаване на теглото, но може да помогне и за неговия контрол или дори редуциране.

Фъстъците са добър източник на протеини, но не по-добър от кашуто. Те почти не съдържат въглехидрати, което ги прави подходящи и за диабетиците. Най-характерно може би за фъстъците е, че са ценен източник на биотин, най-богатият в природата, което ги прави незаменими за бъдещите майки и отговор на въпроса кои ядки са най-полезни за бременните жени от трита вида, които коментираме и разглеждаме в настоящата статия. 

Ползи от консумацията на бадеми

Считани са за една от най-ценните храни в света. И това съвсем не е случайно. Те са богати на ценни за здравето мазнини и са изключителен източник на фибри – най-богатия сред трите коментирани тук ядки. Така бадемите създават чувството за ситост и макар да са калорични, се използват като част от режими за отслабване.

Консумацията на сурови бадеми помага за намаляване на нивата на емоционалния стрес, редуциране на нивата на лошия холестерол в кръвта и за попълване на нуждите от магнезий в тялото. Две шепи бадеми ви доставят половината от нужната дневна доза магнезий, така че ако страдате от липса на този минерал, то бадемите са вашият отговор на въпроса кои ядки са най-полезни за здравето ви.

Кога трябва да ядем сурови ядки – тялото ви знае

Ползи от консумацията на кашу

Тези вкусни ядки се приготвят по специален начин, преди да достигнат до търговската мрежа, тъй като съдържа токсично вещество, намиращо се и в отровния бръшлян. За разлика от това вещество обаче, преработеното кашу е изключително ценно за здравето. Ядките помагат за контрол на кръвната захар, което ги прави отличен избор за страдащите от диабет.

Кашуто е богато на ненаситени мазнини, които редуцират риска от преждевременна смърт и сърдечни заболявания, по-богати са на мед от останалите коментирани ядки и съдържат почти същото количество протеин каквото има във вареното месо, като това го прави първи избор сред ядките за нуждаещите се от повече протеин в менюто си и най-богатите на протеин ядки сред коментираните тук.

Така, макар да са обявени бадемите за най-добрата храна на света, за някои кашуто и фъстъците могат да се окажат по-полезни и ценни ядки. А защо да сравнявате кои ядки са по или най-полезни и да се ограничавате само до тях? Хапвайте от всички, за да доставите на тялото си коктейл от жизненоважни мазнини, минерали, антиоксиданти и витамини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com