Кои напитки вдигат рязко кръвното налягане?

30551
Кои напитки вдигат рязко кръвното налягане?
Снимка: iStock

Хипертонията е сред най-често диагностицираните заболявания сред населението в зряла и в златната възраст в световен мащаб. Тя е и водеща причина за смъртност с около 4 млрд. души, засегнати от това заболяване и почти 11 милиона смъртни случаи годишно. Статистиката е толкова тъжна, тъй като високото кръвно налягане е познато като „тихия убиец“ – много от засегнатите не знаят, че са хипертоници, нямат симптоми до момента на настъпване на усложнението – инсулт или друг животозастрашаващ съдов инцидент.

Въпреки че най-често се диагностицира първична хипертония, повишеното кръвно в резултат на друго нелекувано или не добре проследявано заболяване не трябва да се подценява, както и влиянието на храните, напитките, вредните навици и начина на живот върху показателите на апарата за кръвно налягане.

Знаейки, че е твърде вероятно да страдате от хипертония и да не сте диагностицирани, за да вземете превантивни мерки, за вас вероятно е важно какви малки промени в начина на живот и в хранителните навици могат да допринесат за по-доброто ви здраве и за контрол над кръвното налягане. Събрали сме за вас информация кои напитки вдигат кръвното налягане, за да ги избягвате или поне да ограничите консумацията им.

Това ще бъдат първите ви стъпки към грижа за здравето и превенция на хипертонията, макар че препоръчваме да не са единствените и да измервате системно налягането си – най-добре в спокойна домашна среда, за да сте сигурни, че не сте от онези 50%, страдащи от хипертония, които не знаят за това.

Високо кръвно: Учени откриха напитката, която помага при хипертония

Кои напитки вдигат кръвното налягане?

Кои напитки вдигат рязко кръвното налягане и следва да ги избягвате, ако подозирате, че вашето е над нормалните граници? Като цяло това са кофеиновите напитки, но не само. Да ги видим:

1.       Кафе

Когато става дума за кафе и кръвно налягане, няма лесен отговор на въпроса дали отказът от ароматната чаша, събуждаща сетивата и тялото ви, наслада ще допринесе за контрол над кръвното налягане. В повечето случаи 2 чаши кафе на ден не оказват значимо влияние върху кръвното налягане, но ако консумирате в големи количества, кафето ще се окаже опасно за вас и здравето ви.

Доказано е и, че хората, които редовно пият кофеин, обикновено имат по-високо кръвно налягане от тези, които не го правят. Ето защо като средство за превенция може да ограничите чашите кафе до 2 на ден и да избягвате кофеина преди тренировка или физически труд особено ако вече сте видели на апарата за кръвно налягане показатели, които не са нормални. 

Не забравяйте, че колата също съдържа кофеин и особено когато страдате от хипертония, не е най-добрата напитка за вас.

Високо кръвно: Ето кои са най-добрите храни при хипертония

2.       Алкохол

Виното е полезно? Да, така е. Но когато говорим за хипертония и кои напитки вдигат кръвното налягане, алкохолът е сред тях и е сред първите в списъка, които следва да избягвате. Алкохолът освобождава ендорфини, кортизол и хистамин в тялото и повишава активността на плазмения ренин. Те причиняват повишаване на кръвното налягане.

Така че дори полезната чаша с вино е напитка, която да ограничите, ако страдате от хипертония. Алкохолът води и до задържане на течности в тялото, а това, от своя страна – до повишаване на кръвното налягане. Така че хипертониците просто трябва да ограничат огнените течности в чашата си.

3.       Енергийни напитки

Съдържащи щедри дози кофеин, енергийните напитки могат да  повлияят негативно върху сърдечно-съдовото здраве и кръвното налягане, дори да не страдате от хипертония. Ако пък вече сте един от онези милиарди хора с хипертония, то енергийните напитки, водещи до  рязък скок на налягането, са табу за вас, тъй като са сред напитките най-рязко повишаващи кръвното налягане.

Статията има само информативен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com