Кои пози са най-неблагоприятелни за спане?

4541
Кои пози са най-неблагоприятелни за спане?
Снимка: iStock/Guliver

Изборът на правилната позиция за спане е от решаващо значение за добрата почивка през нощта и цялостното здраве. Въпреки че индивидуалните предпочитания могат да варират, някои позиции за сън обикновено се считат за неблагоприятни поради потенциалните им отрицателни ефекти върху тялото. Ето няколко позиции, които често се смятат за по-малко от идеални за качествен сън:

Спане по корем

Спането по корем се смята за една от най-неблагоприятните позиции. Тя може да натовари шията и гръбначния стълб, което води до дискомфорт и потенциално неправилно положение на тялото. Тази позиция може също така да ограничи дишането и да предизвика натиск върху вътрешните органи, което потенциално може да доведе до проблеми като болки във врата, болки в гърба и дори изтръпване.

Коя е най-правилната поза за сън?

Позиция на плода

Въпреки че позицията на плода, при която тялото е свито с колене, прибрани към гърдите, може да осигури чувство на комфорт за някои хора, тя може да не е идеална за всички. Това положение може да доведе до натоварване на ставите и да ограничи дълбокото дишане, което може да доведе до повърхностен и прекъснат сън. Тя може също така да допринесе за мускулен дисбаланс и скованост с течение на времето.

Спане по гръб с ръце над главата

Въпреки че спането по гръб обикновено се счита за добра позиция за сън за подравняване на гръбначния стълб, поставянето на ръцете над главата може да доведе до различни проблеми. Това положение може да доведе до натоварване на раменете и врата, дискомфорт и потенциално прекъсване на съня. Тя може да доведе и до проблеми като изтръпване или мравучкане в ръцете и дланите.

Спане върху провиснал матрак

Качеството и състоянието на матрака могат да окажат голямо влияние върху положението ви по време на сън. Провисналият матрак може да доведе до неблагоприятна позиция за сън, тъй като не осигурява адекватна опора на тялото. Това може да доведе до неправилно разположение на гръбначния стълб, което води до дискомфорт и нарушен сън.

Топ невролог посочи коя е най-опасната поза за спане

Усукани или изкривени позиции

Спането в усукани или изкривени позиции, като например с крака или ръце, сгънати под неестествен ъгъл, може да доведе до лошо кръвообращение и притискане на нервите. Това може да доведе до дискомфорт, усещане за болки и иглички и потенциални дългосрочни здравословни проблеми.

Макар че тези позиции за спане невинаги причиняват непосредствена вреда на всеки, те могат да допринесат за нарушения на съня, дискомфорт и дългосрочни здравословни проблеми. Важно е да се намери позиция за сън, която насърчава правилното подравняване на гръбначния стълб, осигурява комфорт и позволява дълбок, непрекъснат сън.

Ако изпитвате затруднения или дискомфорт по време на сън, може да е полезно да се консултирате със здравен специалист или да помислите за изпробване на различни позиции или помощни средства за сън, като например поддържащи възглавници или топери за матраци, за да подобрите качеството на съня си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com