Кои са най-честите хронични заболявания, които ни тормозят всяка зима?

2529
Кои са най-честите хронични заболявания, които ни тормозят всяка зима?
Снимка: iStock/Guliver

С наближаването на зимата старите заболявания започват да напомнят за себе си, болят ставите, налягането скача, в стомаха се появява тежест. Експертите отбелязват, че обострянето на повечето хронични заболявания се случва през зимата. И сега ще ви кажем защо това е така и как да се справите.

Сърце и съдове

Противно на съществуващия мит, че жегата и жаркото слънце са най-опасните фактори за сърдечно-съдовата система, през зимата рискът от смърт от инфаркт се увеличава с цели 40%. Повишено натоварване на сърцето възниква поради повишаване на атмосферното налягане. През зимата работи по-интензивно, за да осигури на тялото достатъчно енергия за отопление. В риск са хората с коронарна болест на сърцето.

С настъпването на студеното време хората консумират повече нишестени, сладки, мазни храни, движат се по-малко, което увеличава риска от инфаркт и инсулт. Друг негативен фактор, засягащ работата на сърцето, е разпространението на различни инфекции: грип. Възпалителните процеси допринасят за повишаване на вискозитета на кръвта, нарушена хемостаза и спазъм на артериите. Поради това кръвният поток се забавя и сърцето е принудено да работи по-усилено.

За да намалите болестите у дома през зимата, направете това

Ставите

През зимата най-често се обострят реактивен и ревматоиден артрит, артроза, подагра. Ангина, грип, ТОРС провокират развитието на възпалителен процес в организма, в резултат на което се засягат клетките на мембраните на ставите, а след това и самите стави. Болката се появява на фона на хипотермия и промени в атмосферното налягане.

През зимния сезон повечето хора изпитват недостиг на витамин D, който осигурява функционирането на имунната система. Отслабването му може да допринесе за развитието на остео- и ревматоиден артрит.

Пациентите с подагра често сами провокират обостряне на заболяването, като нарушават предписаната им диета. Новогодишните пиршества и желанието да се поглезите с вредни „благини“ водят до повишаване на нивото на пикочната киселина.

Появата на снежна покривка кара много хора да излизат навън и активно да се занимават с различни зимни спортове. Това увеличава риска от нараняване на ставите. Особено ако не отделите подходящо време за загряване на мускулите.

Кожа

Студовата уртикария и обострянето на дерматит са проблеми, които голям брой хора изпитват, когато температурата на въздуха падне. Учените не са установили точните причини за реакцията на тялото към студа с освобождаването на хистамин. Пилингът и сухотата на кожата се считат от мнозина за естествено явление през зимата, тъй като влажността на въздуха в помещенията обикновено пада до минимум, а навън често се появяват вятър и студ. Въпреки това тези симптоми могат да показват настинка или атопичен дерматит.

Експертите твърдят, че дори след излекуван атопичен дерматит структурата на кожата остава различна. Нарушената липидна бариера на епидермиса не позволява на тялото да устои напълно на агресивните фактори на околната среда. Затова през зимата хората с дерматологични проблеми винаги страдат от дразнене, сухота и лющене на кожата.

Често през зимата заболявания като купероза и розацея се обострят. Поради постоянната температурна разлика, слабите стени на съдовете се спукват, кожата се покрива със съдова мрежа, зачервява се.

Лекар: С тези билки ще забравите за болестите през зимата

Дихателни пътища

Мнозина погрешно смятат, че грипът и настинката се провокират от хипотермия, промяна на температурата на въздуха. Това обаче са само фактори, които помагат на патогените на респираторните заболявания да навлязат по-лесно в тялото. Поради ниската влажност на въздуха назофарингеалната лигавица изсъхва, което намалява нейните защитни свойства. Инфекцията навлиза през носа или устата, причинява хрема, кашлица, потиска имунните сили на организма и провокира развитието на различни усложнения: възпаление на средното ухо, бронхит, синузит и др.

През зимата пристъпите зачестяват при хора с бронхиална астма. В студено време човек диша по-често и може да вдишва въздух през устата. Въздухът, който няма време да се затопли, провокира спазми на бронхите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com