Кои са най-добрите билки за сърце - гарант за здраве

13155
Кои са най-добрите билки за сърце - гарант за здраве
Снимка: iStock

Хората от всички възрасти страдат от сърдечно-съдови заболявания. Работата на сърцето се влияе от ритъма на живот, храненето, наследствеността и много други фактори. Понякога е достатъчно да започнете да водите здравословен начин на живот и състоянието на кръвоносните съдове се подобрява, а сърцето започва да работи като часовник. Но най-често това не е достатъчно.

Разбира се, лекарят трябва да решава проблеми със сърдечно-съдовата система, така че ако възникнат тревожни симптоми, трябва да се свържете с професионалист. Как можете да подпомогнете работата на сърцето с природни средства и какви билки допринасят за правилното функциониране на кръвоносните съдове?

Как се проявяват проблемите със сърцето и кръвоносните съдове?

Хората често не забелязват първите симптоми, които показват проблеми със сърдечно-съдовата система. Например болката зад гръдната кост, която може да се излъчва към врата и лявата ръка, може да бъде игнорирана дълго време. Има и други симптоми, на които трябва да обърнете внимание веднага щом се появят:

·         нарушения на сърдечния ритъм (сърдечният ритъм е прекалено бърз или със замръзване е причина незабавно да се консултирате с лекар);

·         усещане за липса на въздух;

·         повишена телесна температура, която е придружена от световъртеж;

·         силна слабост в крайниците;

·         обща слабост;

·         колебания в нивата на кръвното налягане.

С тази билка паметта става като бръснач, а сърцето - като ново

Какви билки са полезни за сърцето и кръвоносните съдове?

При специфични проблеми трябва да се използват различни билки. Няма универсално растение, което да реши всички проблеми. Ето защо е по-добре да знаете кои лечебни билки трябва да използвате в дадена ситуация.

Ако сърцето не може да се справи с натоварването и изпомпва по-малко кръв, отколкото тялото се нуждае, човек може да изпита задух, кашлица и обезцветяване на кожата. Сърдечната недостатъчност изисква медикаментозна корекция. Насочено е към подобряване на биохимичните процеси в сърдечния мускул, а при оток - към намаляването им. Въпреки това, има някои билки, които, когато се използват в хомеопатичните лекарства, могат да имат положителен ефект върху процеса на коригиране на сърдечната недостатъчност.

Пролетен горицвет (Адонис) е един от най-популярните компоненти на хомеопатичните лекарства за сърцето, тъй като има седативен ефект, има антиаритмични свойства и е в състояние да увеличи ударния обем.

Появата на кръвни съсиреци е друг сърдечно-съдов проблем, за който човек трябва да внимава. Кръвните съсиреци, които могат да се образуват в съдовете, значително възпрепятстват или дори спират кръвообращението. Това явление причинява инсулти, инфаркти на миокарда и дори некроза на човешка тъкан.

Това са билките, които поддържат сърцето здраво

За да предотвратите образуването на кръвни съсиреци, можете да използвате билки, които имат антикоагулантен ефект, тоест разтварят кръвни съсиреци. Те включват арника. Благодарение на включеното в състава му активно вещество арницин, арниката е способна да разрежда кръвта и да разширява коронарните съдове.

Ментата може да разшири кръвоносните съдове и да има спазмолитичен ефект. Смята се също, че използването й може да регулира нивата на холестерола, така че се препоръчва да се използва при приготвянето на различни ястия и напитки. Ментата се използва и при стомашни проблеми, това растение е едно от най-популярните в хомеопатията.

Хвойната често се включва в хомеопатичните лекарства за сърдечни заболявания. Всичко това благодарение на неговите диуретични и холеретични способности. Счита се за особено полезна при отоци от сърдечен произход.

Преди да започнете да използвате билките, препоръчително е да се консултирате с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com