Кои са най-важните витамини за очите и как да си ги набавим?

19559
Кои са най-важните витамини за очите и как да си ги набавим?
Снимка: iStock

Очите, както всички други органи, също се възползват от храните и  витамините, които консумираме.

Витамин А

Витамин А и неговите прекурсори (по-специално бета-каротин) участват в механизма на дневното и нощното зрение. Дефицитът на витамин А, следователно, води до дефицит на нощно виждане и ксерофталемия (сухо око и слепота, причинени от помътняване на  роговицата). Това обяснява защо този много важен витамин е основната съставка за здравето на очите.

Има ли научна основа поговорката „Морковите са полезни за очите“? Да, защото нейната истинност е доказана от съвременната наука. Всъщност има пряка връзка между витамин А, който щедро се съдържа в морковите, и здравето на очите.

Дефицитът на витамин А може да причини сериозни последици за зрението: умора на очите, чувствителност към светлина, сухи клепачи, намалена имунна защита с повишена чувствителност към инфекции, язви и, в случаи на по-голяма тежест, необратима слепота. Трябва да се помни обаче, че недостигът на витамин А е малко вероятен, като се има предвид, че природата предлага голям набор от храни, богати на този витамин: освен морковите, тиквата, млякото, яйцата, черният дроб и животинските храни като цяло също са източници на витамин А. Например половин морков е достатъчен, за да задоволи дневната нужда от витамин А за организма.

Качество на зрението: Какви плодове са полезни за очите?

Витамин В2 и С

Витамин  B2 също е тясно свързан с правилното функциониране на зрението и поддържането на здравето на очите: неговият дефицит всъщност може да причини парене, чувствителност към светлина,  сърбеж, сълзене, до парализа на очните мускули. Този витамин се съдържа в черния дроб, зърнените храни,  маята и яйцата.

Витамин С също играе съществена роля за здравето на очите. Като антиоксидант, заедно с витамин Е, аскорбиновата киселина предпазва тялото от атаката на свободните радикали. Поради тази причина витамин С може да бъде ценна помощ при превенцията на някои дегенеративни очни заболявания. Витамин С е полезен при лечението на  глаукома  и може да противодейства на прогресивната  загуба на зрение , като избягва "втвърдяването" на окото. Използва се и за профилактика на  язви на роговицата  и е полезен за елиминиране на инфекции. Той е повсеместно разпространен в растенията, особено в лимон, цитрусови плодове като цяло, широколистни зеленчуци,  ягоди, чушки,  домати  и  карфиол.

Знаете ли кой витамин подпомага зрението?

Витамин Е

Витамин Е, или токоферол, също може да се похвали с антиоксидантен потенциал: поради тази причина може да бъде полезен за превенция на очни заболявания като катаракта и AMD (макулна дегенерация в зряла възраст). Витамин Е може да намали тежестта на острата фаза на ретикуларната фиброплазия (тежка промяна на зрителните структури зад  лещата, която често води до слепота); освен това витамин Е е донесъл положителни резултати при укрепване на очните мускули и предотвратяване на  замъглено зрение. Неговият дефицит може да бъде причина  за отлепването на ретината. Витамин Е се съдържа в храни като зърнени храни, бадеми, царевично масло, масло от пшеничен зародиш,  лешници.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com