Кои видове мляко могат да помогнат за свалянето на нивата на холестерола

25748
Кои видове мляко могат да помогнат за свалянето на нивата на холестерола
Снимка: bigfatcat / Pixabay

Високият холестерол създава условия за развитие на редица болести на сърдечносъдовата система. Можете да намалите нивото му по много начини, включително чрез спазване на диета и включване на определени храни в диетата.

Според едно проучване, овесеното мляко може да помогне за това. 60 мъже са били разделени на две групи. Всяка група приемала или овесено мляко, или контролна напитка (оризово мляко) в продължение на пет седмици.

Променете тези неща в живота си, за да оправите холестерола си

1. Яжте здравословни за сърцето храни Няколко промени във вашата диета могат да намалят холестерола, като начало намалете наситените м...

Установено било, че в сравнение с контролната напитка, консумацията на овесено мляко води до значително намаляване на серумния общ холестерол и лошия холестерол. В същото време, концентрацията на HDL холестерол („добър“) не се промени значително.

„Направено е заключение, че овесеното мляко, лишено от неразтворими фибри, има свойства за понижаване на холестерола“, отбелязват учените.

В друго проучване експертите също оценяват ефекта на различните видове мляко върху нивата на холестерола в организма. В него участват 24 здрави мъже и жени. Половината от субектите пият овесено и соево мляко в четири седмици подред, докато другата половина пие овесено и краве мляко в продължение на два периода от четири седмици.

В обединените групи режимът с овесено мляко довело до по-ниски нива на плазмения холестерол и LDL холестерол от изходните стойности, но без промяна в стойностите на добрия холестерол и триглицеридите, отбелязват учените.

Експерти назоваха и друга алтернатива на кравето и козето мляко, която ще помогне за понижаване на холестерола. Паралелно с това, напитката е полезна за сърцето.

Доказано: Тази диета намалява кръвната захар

При висока кръвна захар диетата е от първостепенно значение за овладяването на положението. В случая точно определен режим на хранене е...

За да се подобри качеството на живот и да се увеличи продължителността му, е необходимо да се живее здравословно. Рискът от появата на опасни заболявания, ако на първо място се спазва правилното хранене, ще бъде значително по-нисък.

А едно от най-сериозните е сърдечното заболяване. Това включва повишени нива на  LDL-холестерола. Знае се, че мастните вещества се утаяват по стените на артериите и могат да се натрупват и втвърдяват. Процесът е известен като атеросклероза и може да ограничи притока на кръв към тъканите и органите.

Диетоложката Виктория Тейлър предупреди, че честото добавяне на пълномаслено краве мляко към зърнени храни, чай и кафе може да доведе до „натрупване“ на приема на наситени мазнини. Козето мляко също съдържа подобни нива на наситени мазнини, които увеличават добрия холестерол..

Експерти отбелязват, че соевото мляко може да бъде добра алтернатива на кравето или козето мляко. Факт е, че изследванията свързват соевия протеин с отлични ефекти върху здравето на сърцето. Според проучванията, използването на 15 до 25 гр. соев протеин дневно  помага за сваляне на нивата на холестерола.

Сваляйки нивата на холестерола, човек намалява вероятността от развитие на сърдечни заболявания. Следователно, пиенето на соево мляко може не само да намали  "лошия" холестерол в кръвта, но и шанса да се появят сърдечни заболявания, са убедени диетолозите.

Какво да бъде менюто при висок холестерол?

Покачването на нивата на холестерола е проблем, който е от значение и за двата пола. Храненето играе важна роля за неговото разрешаване...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com