Кой чай е изключително полезен за бъбреците?

9279
Кой чай е изключително полезен за бъбреците?
Снимка: iStock

Полезните свойства на чая и употребата му като лечебно растение, което успешно повлиява редица здравословни проблеми, са известни от хилядолетия. Днес освен чая, добиван от листата на чаеното дърво, консумираме и множество билкови и плодови чайове, които са не по-малко полезни за здравето. Сред тях кой чай е изключително полезен за бъбреците и за  разрешаването на какви проблеми може да помогне?

Значение на бъбреците за общото здраве

Бъбреците изпълняват жизненоважна роля. Те са филтърната система за организма, пречистват кръвта и отстраняват отпадъчните продукти от нея, произвеждат и регулират важни хормони, които помагат за контролиране на кръвното налягане, участват в производството на червени кръвни клетки и усвояването на калций от червата, участват в регулиране на количеството сол, вода и други химикали в тялото. 

Бъбречните заболявания са не само опасни, но и животозастрашаващи, което налага грижа за здравето на този орган, своевременна диагностика на евентуални бъбречни заболявания с цел прилагане на своевременно лечение. Може да подпомогнете бъбречните функции с промяна на начина си на живот, приема на правилната храна и на адекватно количество течности, сред които изключително благоприятно на функционирането на този орган се отразява чаят. Кой чай е изключително полезен за бъбреците и как ще ви помогне, ако осигурите присъствието му на масата си?

Има ли кофеин в зеления чай?

Кой чай е изключително полезен за бъбреците?

Оказва се, че не билков чай, а чай от листата на чаеното дърво, е най-полезният за бъбреците и това е зеленият чай.

-          Зеленият чай помага за предотвратяване на прогресирането на бъбречно заболяване, като това се дължи на съдържащите се в него полифеноли.

-          Благодарение на щедрото съдържание на EGCG зеленият чай помага и за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците – едно от най-често срещаните бъбречни заболявания. 

-          Друг съществен плюс на зеления чай, който го прави естествен отговор на въпроса „Кой чай е изключително полезен за бъбреците?“ е фактът, че не съдържа креатинин – отпадъчен продукт, произведен от тялото, който нездравият бъбрек не е в състояние да филтрира ефективно.

-          Зеленият чай е с по-ниско съдържание на кофеин и разтворими оксалати в сравнение с други видове чай, които се приготвят от листата на чаеното дърво като черния чай например, което го прави много по-добър избор за пациентите, страдащи от хронично бъбречно заболяване.

-          Учените сочат зеления чай като напитка, която има защитен ефект върху бъбреците.

-          Зеленият чай подпомага отслабването и поддържането на нормално тегло, а това има пряка връзка с бъбречната функция, тъй като проучванията сочат спад в бъбречната функция при хора с наднормено тегло и с метаболитен синдром. Отслабването подпомага нормалното функциониране на този важен орган, улеснява работата му и това прави консумацията на зелен чай полезна за бъбреците.

Кога да пием зелен чай – на гладно или след храна?

-          Зеленият чай може успешно да замести кафето и черният чай, които са опасни за пациентите с бъбречни заболявания. Черният чай и кафето са не само с високо съдържание на кофеин, но и на калий. Калият може да подпомогне поддържането на кръвното налягане в нормални граници, но прекомерната му консумация е непрепоръчителна за пациенти с бъбречно заболяване. Бъбреците може да не са в състояние да филтрират калия, което причинява хиперкалиемия. Заместването на кафето със зелен чай минимизира този риск. 

-          Зеленият чай е богат на антиоксиданти, които са от ключово значение за борбата със свободните радикали, увреждащи всички тъкани и органи в тялото, включително бъбреците.

Кои други чайове са полезни за пациентите с бъбречни заболявания?

Макар да е първенец в това отношение, зеленият чай не е единственият, който се сочи като полезен при бъбречни проблеми. С доказани ползи са и чаят от свещен босилек, чаят от глухарче и други.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация. Консумацията на зелен чай не отменя нуждата от диагностика и лечение на бъбречните заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com