Има ли кофеин в зеления чай?

17962
Има ли кофеин в зеления чай?
Снимка: iStock

Чаят е любима напитка за мразовитите зимни дни, сезона на настинките и вирусите, а охладен все по-често се предлага и през лятото – свеж и с лед. Доклад на Международния институт за устойчиво развитие сочи чая като втората най-консумирана напитка в света след водата.

Традиции за пиене на чай има в редица страни от света като за най-автентични се считат азиатските и особено китайските чаени традиции, а разнообразието от чай на пазара позволява всеки да открие своя любим вкус и да съобрази напитката си с личните предпочитания и с нуждите на тялото си - билков, плодов, зелен, черен, бял, жълт и т.н. Напоследък особена популярност придобива зеленият чай, който постепенно измества черния в Европа и Северна Америка като консумация.

Зеленият чай, приготвян от листата на чаения храст, се смята за един от най-полезните, защото е богат на антиоксиданти и цинк, той ободрява и може дори да замести кафето. Споменавайки този факт вероятно си задавате въпроса има ли кофеин в зеления чай. Преди да ви дадем отговора вижте защо зеленият чай е толкова полезен и предпочитан по света.

Ето какво става с тялото ни, когато пием зелен чай всекидневно

Ползи от зеления чай

Чаят по принцип е полезна за здравето напитка, но зеленият, като едни от най-малко преработените сортове чай, се отличава с особени ползи, поради което е използван в традиционната китайска и индийска медицина за заздравяване на рани, добро  храносмилане, грижа за сърдечната система. Други предимства на зеления чай са:

  • отличен избор за страдащите от висок холестерол в кръвта, който доказано редуцира,
  • превъзходен източник на антиоксиданти и полифеноли,
  • за разлика от други видове чай, зеленият съдържа високи нива на ценни съединения, наречени катехини,
  • щедър източник на минерала цинк,
  • препоръчван за прием от пушачите, на които помага да се освободят от натрупаните вредни вещества в резултат на своя неприятен навик,
  • ефективно подобрява състоянието при чернодробни болести, диабет тип 2 и болест на Алцхаймер,
  • изразени противовъзпалителни свойства – според проучване екстрактът от зелен чай намалява силата на симптомите при болните от автоимунни възпалителни заболявания като ревматоиден артрит и им помага да поддържат хроничното си заболяване под контрол, както и в част от случаите да намалят медикаментите за него, които приемат системно,
  • подобрява състоянието на кожата като подобрява микроциркулацията в засегнатите области,
  • редовната консумация на зелен чай е свързана с благоприятни резултати по отношение на намаляване на риска от сърдечно-съдови и исхемични заболявания,
  • притежава отлично ободряващо действие и повишава тонуса.

Възможно е зеленият чай да е и помощно средство за защита на организма от определени видове рак, но изследванията по темата продължават, а резултатите са спорни и противоречиви към момента. Окончателните резултати и становища навярно предстоят. 

По отношение на ободряващото действие на напитката е нормално да се запитаме на какво се дължи и има ли кофеин в зеления чай.

Има ли кофеин в зеления чай?

Зеленият чай, признат за суперхрана, е известен с ползите за здравето си, които, макар да варират от бранд до бранд, както  и според начина, по който го приготвяте, са достатъчно много независимо откъде купувате чая  и как го консумирате. И все пак най-добре е да пише на опаковката, че купувате 100 процента зелен чай или чисти листа от зелен чай, за да се насладите най-пълноценно на ползите му.

Зеленият чай е и „новото кафе“ сред ценителите на ободряващи напитки, които не могат да станат сутрин от леглото, без да имат до себе си ароматна събуждаща чаша с ободряващото удоволствие.

Какво се случва с тялото, ако замените кафето със зелен чай

Ако не харесвате вкуса на кафето, силно ви е, липсва ви в шкафа в кухнята някоя сутрин или просто специалистите са ви препоръчали да намалите консумацията на горещата тъмна напитка, то зеленият чай е спасението за вас – ще ви ободри и тонизира, тъй като съдържа кофеин, но не в толкова големи количества.

Отговорът на въпроса има ли кофеин в зеления чай е положителен. Зеленият чай стимулира нервната система и ви помага да се концентрирате, останете свежи и работоспособни именно благодарение на съдържащия се в него кофеин. Действието му обаче е по-меко от това на кафето, тъй като има по-малко кофеин, отколкото в най-популярната сутрешна напитка.

Докато в чаша кафе в зависимост от вида му има между 70 и 110 милиграма кофеин, то в чаша зелен чай има едва 35 милиграма, които не натоварват организма с количеството си, но успяват да ви ободрят и събудят.  Нещо повече – освен кофеин в зеления чай се съдържат и аминокиселини, които съдействат за повишаване на умствения фокуси съсредоточеността.

Естествено не ви препоръчваме да прекалявате със зеления чай или да го използвате като средство за самолечение или единствено лечение, но може да го добавите към ежедневната грижа, която полагате за здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com