Кога да пием зелен чай – на гладно или след храна?

11992
Кога да пием зелен чай – на гладно или след храна?
Снимка: iStock

Наследен от китайската медицина, известен от хиляди години с полезните си свойства, зеленият чай е познат, препоръчван и консумиран и днес като здравословна и природна напитка, която има доказано благотворно влияние върху организма. Фактът, че не преминава през ферментация прави зеления чай толкова полезен за здравето, тъй като гарантира, че антиоксидантите и полифенолите в него се запазват. За да се възползвате максимално от полезните качества на зеления чай, важно е да знаете как да го приготвяте и консумирате, както и кога да пием зелен чай – по кое време на деня – на пълен или на празен стомах. Но преди това нека си припомним защо да пием зелен чай.

Въздействие на зеления чай върху здравето или 7 причини да пиете зелен чай

1.       Зеленият чай е популярен сред хората, стремящи се към сваляне на килограми и контрол на теглото, тъй като подобрява метаболизма. Не е случайно, че е съставка в различни продукти за отслабване.

2.       Зеленият чай ви помага да поддържате зрението си и ви предпазва от развитие на глаукома. Това се дължи на съдържащите се в него витамини Е и С.

Има ли кофеин в зеления чай?

3.       Витамин С е не само мощен антиоксидант, но и витамин за грижа за правилното функциониране на имунната система, а, както разбрахте, той се среща в значителни количества в зеления чай.

4.       Зеленият чай може да бъде много полезен против дегенеративни заболявания и развитие на Паркинсон и Алцхаймер. Това действие се дължи на богатството от антиоксиданти в зеления чай.

5.       Антиоксидантите в зеления чай забавят производството на калциеви оксалатни утайки, с което той се оказва и отлично средство против бъбречни заболявания и най-вече против образуването на камъни в бъбреците.

6.       Зеленият чай редуцира риска от сърдечно-съдови заболявания според голямо проучване в Япония сред 40 000 възрастни. За да има подобно въздействие, зеленият чай трябва да се консумира в значителни количества ежедневно – минимум 5 чаши.

7.       Зеленият чай помага при регулирате нивата на кръвната захар, с което се явява ценен за пациентите, страдащи от диабет тип 2.

Кога да пием зелен чай и как?

След като знаем ползите от консумацията на зелен чай, е важно да разберем как и кога да пием зелен чай, преди да посегнем към него, за да се възползваме максимално от качествата му.

Макар да се счита, че зеленият чай е по-полезен на празен стомах, консумацията му преди хранене не е добра идея, тъй като е богат на полифеноли (танини), които, приети на празен стомах, могат да предизвикат киселини, стомашни болки, гадене и неразположение. Ако пиете зелен чай заедно с храна или непосредствено след нея, също няма да се възползвате максимално от здравословните му ползи.

Преди или след хранене - кога е най-добре да се пие зелен чай

Храненето може да попречи на усвояването и функционирането на епигалокатехин-3-галат (EGCG) и желязо. Най-доброто време за консумация на този чай, ако го приемате заради здравето или за отслабване, е час-два след храна – когато тя се е усвоила.

Това обаче далеч не са единствените правила, свързани с консумацията на зелен чай. Някои са интересни и невероятни, поради което много хора допускат грешки при консумацията, породени от незнание. Знаете ли, че не трябва да сипвате зеления чай в метален съд или да го разбърквате с метална лъжица? Металът може да доведе до тъмно оцветяване на зеления чай, както и да добави метален вкус към матчата.

Нещо повече – съществува опасност така да консумирате и тежки метали, които могат да предизвикат различни разстройства в тялото. Ето защо специалистите препоръчват горещо да избягвате използването на съдове от неръждаема стомана, когато приготвяте зелен чай. Доверете се на стъклото и други материали и оставете метала настрана. Желязото и медта в метала водят до неприятен горчив вкус на чая. И тъй като не очакваме да знаете от какво е направен всеки метален съд и какво съдържа, най-добре просто използвайте стъкло и се насладете на ползите от чая.

Статията има само информативен характер и не замества консултация със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com