Коя граница на кръвното налягане е по-важна: горната или долната?

125738
Коя граница на кръвното налягане е по-важна: горната или долната?
Снимка: iStock

Значението на контрола на кръвното налягане не може да бъде надценено, тъй като то играе ключова роля за цялостното здраве и благополучие. Кръвното налягане обикновено се изразява като две стойности: систолично налягане (горното число) и диастолично налягане (долното число). И двете стойности са от решаващо значение за оценката на сърдечносъдовото здраве на индивида и не е точно да се смята, че едната е по-важна от другата. Напротив, те се допълват взаимно, за да дадат цялостна представа за кръвоносната система на човека.

Горната граница, систоличното налягане, представлява силата, упражнявана върху артериалните стени, когато сърцето се свива и изпомпва кръв в кръвоносната система. Повишеното систолично налягане често се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт и други сърдечносъдови усложнения. То е особено важно за възрастните хора, тъй като систоличното кръвно налягане има тенденция да се повишава с възрастта поради артериалната ригидност. Въпреки това съсредоточаването единствено върху горната граница би било погрешно, тъй като се пренебрегва значението на диастолното налягане.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

Долната граница, диастоличното налягане, измерва налягането в артериите, когато сърцето е между ударите или в покой. То е критичен фактор за поддържане на перфузията на органите и цялостния кръвен поток. Повишеното диастолно налягане може да показва проблеми със способността на артериите да се отпускат и може да доведе до състояния като хипертонична болест на сърцето. Ако диастолното налягане е постоянно високо, то може да натовари сърцето и потенциално да доведе до сърдечна недостатъчност.

Цялостният подход към управлението на кръвното налягане включва наблюдение както на горната, така и на долната граница. Здравните специалисти използват насоки, които отчитат и двете стойности, когато оценяват сърдечносъдовия риск на дадено лице. Например Американската сърдечна асоциация определя нормалното кръвно налягане като по-малко от 120/80 mm Hg, а повишеното - между 120-129/по-малко от 80 mm Hg.

Хипертонията, или високото кръвно налягане, се класифицира на стадии, като хипертонията от 1-ви стадий варира между 130-139/80-89 mm Hg, а хипертонията от 2-ри стадий е 140/90 mm Hg или по-висока. Тази класификация подчертава значението както на систоличните, така и на диастоличните стойности.

Малко известни рискови фактори за високото кръвно налягане

Относителната важност на тези две граници на кръвното налягане може да варира в зависимост от здравословното състояние, възрастта и историята на заболяването. В някои случаи лекарите могат да дадат приоритет на контрола на едната стойност пред другата, за да се справят с конкретни здравословни проблеми. Все пак е от решаващо значение да се признае, че както горната, така и долната граница са взаимосвързани и трябва да се разглеждат заедно във всеки план за управление на кръвното налягане.

Въпросът коя граница на кръвното налягане е по-важна - горната или долната, няма еднозначен отговор. Както систолното, така и диастолното налягане са съществени показатели за сърдечносъдовото здраве и за цялостна оценка и ефективно управление на кръвното налягане е необходим балансиран подход, който отчита и двете стойности. Хората трябва да работят в тясно сътрудничество с доставчиците на здравни услуги, за да разработят персонализирани стратегии за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане, като отчитат значението както на горните, така и на долните граници за постигане на оптимално здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com