Коя вода е по-полезна – топла или студена?

14361
Коя вода е по-полезна – топла или студена?
Снимка: Michael Tavrionov / Pixabay

И сами знаете, че прозрачната течност без вкус и мирис е жизненоважна за човек. Колкото по-големи количества вода приемаме в рамките на деня, толкова по-добре ще се чувстваме. За да се възползваме обаче максимално от ползите на течността, препоръчително е да я консумираме със стайна температура.

Днес ще ви разкажем малко повече за това в какви моменти е препоръчително водата да е топла и в какви е желателно да бъде охладена.

Коя вода е най-полезна за нас?

Защо е полезно да пием плодова вода

Пиенето на вода по 1-2 литра на ден е полезно, но още по-хубаво ще бъде, ако това е плодова вода. Преди всичко трябва да направим угово...

Ще започнем с това, че температурата на човешкото тяло е около 36,3 – 37 С. Това значи, че е много по-различна от температурата на чаша студена вода. От край време се счита, че колкото по-затоплена е водата, толкова по-добре ще се отрази течността на тялото.

Счита се, че когато човек тренира, желателно е да консумира студена вода,защото по време на физически упражнения телесната температура се покачва. Освен това губим и не малко течности. Когато приемаме студена вода, ние подпомагаме по-бързото хидратиране и паралелно с това допринасяме за свалянето на температурата.

Има и друг случай, в който е желателно да предпочетете студената вода – при висока температура на тялото. Студената напитка ще му помогне по-лесно да се охлади. За да балансирате обаче изгубените електролити, може да добавите и парче лимон и щипка морска сол към течността. Така ще засилите нейното действие и ще се почувствате много по-добре.

Малцина са наясно с това, че студената вода е полезна и на хора, които се опитват да се справят с излишните килограми. Охладената течност ще допринесе за забързването на метаболизма и благодарение на нея ще горим повече калории, отколкото обикновено.

Полезно ли е да пием вода през нощта?

Защо да пием по 1 чаша вода всяка сутрин

Водата е изключително важна за човешкия организъм. За това се знае и говори от както свят светува. Приемът на достатъчно количество вод...

Топлата вода и онази със стайна температура също не са за подценяване. Ако всяка сутрин изпиваме по чаша топла вода на гладно, ще спомогнем забързването на метаболизма и ще стимулираме храносмилането.

Хората, които страдат от проблеми, свързани с храносмилането, не е желателно да комбинират храната със студени напитки.

Успешната детоксикация е неразривно свързана с чаша топла вода или такава със стайна температура. Ако към нея добавите и парче лимон, още по-добре. Именно лимоновият сок допринася за изхвърлянето на токсините от тялото.

Много е важно да се вслушвате в тялото си. Стартирайте деня си с чаша топла вода. По време на тренировка може да си позволите консумация на охладена течност. Вие сами решавате. Запомнете, че приемът на достатъчно количество вода рефлектира пряко върху здравето ви.

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар или балансираното хранене!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com