Кожен Микробиом при атопичен дерматит

5681
Кожен Микробиом при атопичен дерматит

Микробиомът представлява съвкупност от вируси, бактерии и гъбички, които обитават човешкото тяло по естествен начин. Те се срещат по лигавици и кожа.

Генетичен материал на микробиома превишава над 100 пъти човешкия геном. Това е цял набор гени у човека.

 

Състав на кожния микробиом

Съставът микробиома е индивидуален и се променя с възрастта, посредством комплексни механизми. Така въздейства над човешкото здраве.

Установено е, че промените в кожния микробио, оказват влияние, върху взаимодействието гени у човека и факторите в околната среда. Така имунитетът и защитната функция на кожата се задействат.

 

Видове бактерии по кожата

Видът на бактериите, които намиращи се по най-горния пласт на кожата, зависи от някои външни и вътрешни фактори. Такива са степен на омазняване и влажност в кожата.

При по-мазната кожа преобладават бактерии Propionibacteria spp., Staphylococci spp; Corynebacteria spp., други Actinobacterial,es spp., На местата на запарване и трйене се срещат бактерии Staphylococci spp., Corynebacteria spp., д Proteobacteria; b-ProteobacTeria; При суха кожа, преобладават бактериите – Corynebacteria spp, Flavobacteriales, b-Proteobacteria.

 

Бактерията Staphylococcus epidermidis

Тя е преобладаващият вид по кожната повърхност. Среща се при здрави хора. Тя има способността да потиска растежа на бактерии с болестотворен характер - Staphylococcus aureus. Последният, от своя страна, играе роля при развитие на атопичен дерматит (АД).

 

Атопичен дерматит

Нарушението в нормалния състав на микробиомът е самостоятелен независим фактор, който се проявява при развитието на атопичен дерматит.

Повече от 90% от пациентите с атопичен дерматит имат ясно изразено свръхзаселване на кожата със S. aureus. Поселването на кожната повърхност със S. cohnii и S. Epidermidis, през първата година от живота има важно предпазващо значение.

Има доказателства, че медицината работи над идеи за трансплантация на нормален човешки микробиом от здрави донори, при пациенти с атопичен дерматит.

 

Малко български факти и предистория

Още през 40-те години на XX век, българската дерматологична школа, на чело с проф. Петър Попхристов, измисля идея за борбата с болестотворните стафилококи. Тя се осъществява, с помощта на нанасянето на бактерия S. epidermidis. За наше огромно съжаление, както много други открития на българи, остават неразбрани от бъдещите поколения и дори не са официално публикувани. Така и не са останали преки доказателства над тези проучвания и доказателства.

 

В заключение:

Изследванията над микробиома при атопичен дерматит са от полза за по-добро разбиране основните етапи, от развитието на заболяването, до последващите фази. Това помага да се отварят нови хоризонти за неговото изследване, медицина и превенции!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com