Кой сок се използва за пречистване на черния дроб?

43963
Кой сок се използва за пречистване на черния дроб?
Снимка: iStock

За детоксикиране на черния дроб е важно да консумирате здравословни храни, например, плодове, бобови растения, зеленчуци. Дадени сокове и чайове също помагат – например, зелен чай или чилийски чай „болдо“. Би трябвало да избягвате преработени храни като маргарини, масла от животински произход, колбаси и рафинирана захар.

Разясненията на д-р Татяна Занин по въпроса са следните.  Такава диета предотвратява и помага за контролиране на здравни проблеми от рода на диабет тип 2, дисбиоза, автоимунни усложнения, фибромиалгия, алергия, умора.

Основните начини за детоксикиране на черния дроб са 2 вида.

1. Чрез детоксикиращи храни

Прополис

Натурален продукт, произвеждан от пчелите. Особено в червения прополис има големи количества флавоноиди - съединения с противовъзпалителни и антиокислителни свойства, които помагат при храносмилането и участват в детоксикирането на черния дроб. Прополисът може да се консумира чист, по 30 капки във вода или чай веднъж дневно.

7 храни, които рестарират черния дроб

Джинджифил

Джинджифилът е корен, който може да се използва в диети за детоксикацията на черния дроб, защото е богат на вещества с противовъзпалителни и антиокислителни свойства, предпазващи този орган от медикаментозни увреждания, причинени от продължителна употреба на някои лекарства. Джинджифилът може да се консумира като чай или да се включва в сокове, салати или сосове.

Зеленчуци

Зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, моркови, чесън, чушки, карфиол и тъмнозелени като спанак и бертала са източници на витамин С, бета-каротин, фибри и вода – вещества с противовъзпалителни и антиокислителни функции. По време на детоксикация на черния дроб консумацията им би трябвало да бъде 8 до 10 порции на ден.

Плодове

Ябълки, лимони, кашу, портокали, мандарини, ананаси, нарове, грозде и червени плодове като ягоди, къпини, боровинки и череши са примери за плодове, които трябва да се консумират в диетата за детоксикиране на черния дроб. Те са богати на витамин С, ябълчена киселина и фибри - хранителни вещества с противовъзпалителни и антиокислителни свойства, които са важни за елиминирането на токсините от тялото.

Плодовете трябва да са свежи, необелени и да се консумират всеки ден, но препоръчително след източник на протеини – риба и мляко, или мазнини, като кокосово масло, за да се избегне бързо повишаване на степента на кръвната захар..

Повече за прочистващите храни може да научите от това видео на д-р Татяна Занин.

2. Детоксикиращи течности

Детокс-соковете и другите течности трябва да се консумират като допълнение към диети за детоксикация на черния дроб. Идеалният вариант е 1 чаша сок на ден – от цвекло, моркови или къдраво зеле, но винаги различен, за да включите повече разнообразие на хранителни вещества, например магнезий, витамини B-комплекс, цинк, витамин С.

Препоръчително е такива чайове да се пият от 1 до 3 чаши дневно след хранене, за да бъде подпомогнато храносмилането.

Ето как да разберем дали е здрав черният ни дроб

Болдо-чай

Болдо е растение от Чили с флавоноиди и полифеноли, които са антиокислителни вещества, ценни в подобни диети. Болдо-чаят НЕ ТРЯБВА да се пие от бременни жени и хора с чернодробни заболявания, като хепатит и чернодробен рак.

Зелен чай

Този чай съдържа катехини - съединения с антиокислително въздействие, крайно полезни при детоксикиране на черния дроб. Помага за намаляване на телесните мазнини и тези в черния дроб, срещани често при мастна чернодробна болест. Не бива да се консумира от деца, бременни и кърмещи жени, хора, които с бъбречни проблеми, стомашна язва, безсъние, гастрит, анемия.

Чай от мента

Много полезен чай в процес на детоксикиране на черния дроб, защото интензифицира образуването на жлъчка – която улеснява храносмилането и стимулира нормалното функциониране на черния дроб. Такъв чай не се препоръчва за деца под 2 години, при кърмене, стомашно възпаление, камъни в жлъчката, тежки чернодробни заболявания.

Внимание! Статията е само с цел информация. Пазете се от самолечение и търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com