Коледни пости 2020, какво трябва да знаем за тях

31632
Коледни пости 2020, какво трябва да знаем за тях
Снимка: iStock/Guliver

Коледните пости са последният пост през годината, който е с продължителност от 40 дни. По традиция той предшества важния християнски празник Рождество Христово. Свързва със страданията на Дева Мария в последните 40 дни преди Рождението на Спасителя. 

По нов стил постът започва на 15 ноември и приключва на Коледа. Началото на поста е веднага след почитането на паметта на ап. Филип на 14 ноември и поради тази причина се нарича още Филипов пост.

По стар стил коледните пости започват на 28 ноември и завършват на 6 януари  следващата година. В случая последният ден, в който може да се яде, каквото пожелаете, се пада на 27 ноември. 

Какво може и какво не може да се яде по време на коледните пости?

В сравнение с останалите пости, коледният пост не е толкова суров. Разбира се, месото, маслото, млякото, яйцата и млечните изделия са забранени и в този случай.

Рибата и виното са забранени в понеделник, сряда и петък. Храна без олио (суха храна) е разрешено да се приема само след вечерня. В останалите дни - вторник, четвъртък, събота и неделя е позволено да се яде храна с растително масло.

По време на коледния пост менюто се състои от зеленчуци, зърнени храни, бобови растения и гъби.

Хляб и тестени изделия могат да се консумират, единствено ако в тях не се съдържат яйца и мляко.

Рибата по време на поста е разрешена в събота и неделя, и на големи празници, ако се падат във вторник или четвъртък. Ако празниците се падат в сряда или петък, тогава виното и растителното масло са разрешени, но в умерени количества. 

В последните дни от поста дори в събота и неделя, рибата не е позволена.

Църквата прави изключение единствено за бременните, малките деца, болни хора. На тях е разрешено да спазват коледни пости без да изключват мляко и млечни продукти. Голяма част от свещениците са на мнение, че физическият аспект на поста не е от толкова голямо значение, колкото духовният. 

Коледните пости протичат в няколко етапа:

  • Строг пост - това е периодът 15-22 ноември  и от 20 до 24 декември; всяка сряда и петък;
  • 23 ноември - 19 декември - позволени са вино, риба и морски дарове, с изключение на дните сряда и петък, когато също се спазва строг пост;
  • Край на поста - 25 декември, когато е разрешено да се яде блажно (мляко, месо, яйца).

Какво да не правим по време на коледния пост?

По време на този пост не бива да съгрешаваме с ежедневните грехове. Трябва да се избавим от греховните мисли и страсти. Не се сърдете, не клеветете и не осъждайте!

Сватбите, гръмките празненства и употребата на алкохолни напитки не са разрешени.

Също така е задължително да се въздържате от интимна близост със своя партньор.

Значение и цел на коледните пости

Коледният пост е установен, така че до деня на Рождество Христово вярващите да се пречистят чрез покаяние, молитва и пост, за да могат с чисто сърце, душа и тяло да посрещнат с благоговение Божия син, който се е появил на света.

Гастрономическият компонент на поста е само средство за правилен духовен живот, основан на молитва и обреди за покаяние и опрощение. Придържайки се към него, човек целенасочено забавя ритъма на своя живот, фокусира се не толкова върху телесното, колкото върху духовното.

Физическият пост без духовен пост не носи нищо за спасението на душата, напротив - той дори може да нанесе вреда.

Ако въздържайки се от храна, съзнанието на човек е пропито от идеята за собственото му превъзходство заради факта, че  се подлага на пост, това само ще му навреди.

Истинският пост се свързва с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, отказ от зли дела, опрощаване на обиди, въздържане от интимност, развлечения и забавления, гледане на телевизия.

Постът не е цел, а средство за смирение на плътта, чрез което се очистват греховете от душата. Без молитва и покаяние постът се превръща само в диета.

Има пет степени на тежест на гладуване по време на пост:
1) пълно въздържане от храна; 2) сухо хранене; 3) топла храна без масло; 4) гореща храна с масло (растително); 5) ядене на риба.
В деня на ядене на риба също е разрешена гореща храна с растително масло. За да спазвате в определени дни по-строга степен на пост от определената, трябва предварително да получите благословия от свещеник.

Постът се основава на борба с греха чрез въздържане от храна. Той е въздържание и не трябва да се приема като лишение на тялото. Следователно правилата за спазване на пости трябва да се измерват от всеки със собствените му сили, със степента на подготовката му за пости.

Постът е аскетичен подвиг, който изисква подготовка и постепенно ограничаване на тялото от определени храни. 

Добре е през цялата година в сряда и петък да се въздържате от консумация на забранените в поста храни.

Хората, които внезапно започват да постят, разстройват здравето си.  При тях по време на пост се проявява нетърпеливост и раздразнителност - ядосват се на всички и на всичко, постът скоро става непоносим и те се отказват. 

За да встъпим в коледните пости с правилната нагласа, е необходимо постепенно да сме свикнали с избягването на някои храни. 

Всеки трябва сам да определи необходимото за себе си количество храна и постепенно да го намали до степен, която няма да доведе до отслабване, изтощение на тялото и неспособност да извършва ежедневните си дейности. 

"Не претоварвайте сърцата си с лакомия и пиянство!", гласи основното правило на постите.

 Преди започването на коледни пости е необходимо да се консултирате с изповедник и да споделите с него подробности за вашето духовно и физическо състояние. И едва след като получите благословия да започнете поста. 

По отношение на ефекта, който коледните пости оказват на тялото във физически аспект, е необходимо да се знае, че те действат като пречистваща диета. Както при всеки детокс, при постите също се проявяват типичните симптоми, с които протича пречистването на организма - главоболие, отпадналост, болки в корема, прекомерна сънливост. Обикновено тези оплаквания изчезват в първите няколко дни. Те не трябва да ви притесняват, защото са напълно нормални. След като ограничим консумацията на храни, които водят по повишено производство на слуз, като месо, мляко, млечни продукти, тялото започва да се пречиства от токсичните отлагания. 

Меню по време на коледните пости

Изключването на месото от менюто, предполага набавяне на качествен растителен протеин. Добра алтернатива са варивата - боб, нахут леща, които осигуряват ценни белтъчини. Киноа, гъби и авокадо също са препоръчителни храни. 

В менюто трябва да присъстват ядки и семена - орехи, бадеми, лешници, сусам, фъстъци, тиквено семе. 

Млякото може да заместите с ядкови напитки - соево, бадемово, оризово мляко. 

Задължителни са свежите плодове и зеленчуци, които снабдяват тялото с ценни витамини. Заложете на сезонни плодове и зеленчуци. Препоръчително е да ги консумирате с всяко хранене, за да набавите на тялото си необходимите полезни вещества. 

Картофи, спанак, зеле, грах, броколи, карфиол, тиква също са опция за приготвяне на основни ястия по време на коледните пости. 

От рибите с най-високо съдържание на белтъчини са пъстърва, херинга, скумрия, паламуд, лефер, сардина, риба тон. 

Коледните пости съвпадат със сезона на киселото зеле. В менюто си може да включите - боб с кисело зеле, постни сарми, зеле с ориз. 

От тестените изделия може да консумирате баница с праз (приготвя се без яйца), лучник, содена питка, постни сладки. 

От десертите са позволени локум и халва, но вафлите и шоколадовите изделия са забранени. 

Макаронените изделия също се вписват в коледните пости, единствено ако не съдържат яйца и млечни продукти. 

От растителните мазнини предпочитание се отдава на зехтина, за който е известно, че насърчава очистителните процеси и има антиоксидантен ефект.

Не забравяйте, че постът е право на личен избор. Не го правете, ако не се чувствате сигурни и считате, че изпълнението му ще е много  трудно за вас. 

Постът не е модна тенденция, а осъзнат акт на пречистване в духовен и физически аспект. 

Ако все още се колебаете, имате и дори минимално съмнение и не възприемате себе си като достатъчно вярващ човек, по-добре не се насилвайте и се откажете от идеята за коледни пости. В такъв случай те ще бъдат изпитание за тялото ви и няма да доведат до нищо добро.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

10 признака, че сте в токсична връзка

Този странен плод прочиства кръвта от тежки метали и спомага за по-добро храносмилане

Как трябва да се вари копър за колики

Кои са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец?

Възможно ли е да предозирате с витамини?

Къде отиват мазнините, когато отслабвате?

Бананите: добри или лоши са за нас?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com