Колко е ефективна растителната диета за хора с диабет

3249
Колко е ефективна растителната диета за хора с диабет
Снимка: iStock

Доказано е, че растителната диета, поради безспорните си ползи за здравето, променя живота на хората към по-добро, а не към по-лошо. Някои обаче се чудят дали е безопасно да се използва растителна диета при диабет като средство за контролиране на нивото на кръвната захар, освобождаване от токсините и като цяло допринасяне за благосъстоянието.

И така, може ли растителната или веганската диета да работи за хора с диабет или дори да се превърне в лек – или това е просто още една тенденция, която ще премине след няколко месеца? Как точно ще допринесе за вашето здраве? Нека да обмислим проблема заедно.

Запознаване с диабета

Ако сте стигнали толкова далеч в четенето на тази статия, шансовете са, че вероятно сте добре запознати с определението за диабет. Нека обаче структурираме най-важната информация в името на яснотата и простотата (ако знаете всичко, не се колебайте да преминете към следващата част!)

Най-просто казано, диабетът е заболяване, при което нивото на кръвната ви захар е по-високо, отколкото би трябвало да бъде.

Хората без това заболяване имат система за резистентност към твърде много глюкоза в кръвта. Панкреасът усеща кога глюкозата навлезе в кръвта и изпуска достатъчно инсулин (протеинов хормон), за да пренесе захарта от кръвния поток в клетките. Тази система обаче не работи за хора, които имат прословутата болест.

За да разберете дали растителната или веганската диета за диабет може да бъде от полза в този сценарий, нека да разгледаме стълбовете на този подход към храненето.

Растително хранене: основни понятия

Диетата на растителна основа се основава на храни от растителен произход с ограничение или пълно избягване на животински продукти.

За разлика от веганството, чиято основна идея е етичното отношение към всички живи същества, растителният подход се фокусира главно върху проблемите със здравето. Това обикновено означава отказ от преработени, захарни, рафинирани продукти в полза на цели храни.

Ястията тук са базирани на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и бобови растения. Имате огромно разнообразие от съставки, от които да избирате, и още повече начини за комбинирането им, за да сте сигурни, че получавате всички протеини и хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Някои хора също използват добавки (напр. витамини, протеинови шейкове, барове и др.)

Зелените диети като превантивна мярка

Сега имаме достатъчно данни, за да стигнем до поне едно заключение: веганските диети на растителна основа или с ниско съдържание на захар за диабетици определено няма да влошат ситуацията

В такъв случай веганството може ли да излекува напълно диабета?

В живота се случват много неща, но статистически, пълното излекуване на дадено заболяване рядко се случва само чрез спазване на определен хранителен режим.

Могат ли хората с диабет да ядат круши

Освен това спазването на растителна диета всъщност може да бъде по-добър вариант от това да станете веган – докато на веганите е „позволено“ да ядат преработени, прекалено сладки и като цяло не толкова здравословни продукти (понякога дори им се наслаждават твърде много), последователите на растителния подход се фокусира върху изключването им от тяхната дажба. Освен това им е позволено да го ядат, разбира се, просто не го правят.

Доказано е, че диета с цели продукти от растителен произход значително намалява риска от развитие на диабет тип 2. Ако не сте диагностицирани, но семейната ви история има това заболяване, растителната диета може да се превърне в чудесен инструмент за предотвратяване на възможно развитие на диабет.

Диабет и диети

Най-просто казано, спазването на диета, която се основава на цели храни и изключва прекалено преработени продукти, може да бъде от полза за вашето здраве по много начини. Нека да разгледаме най-честите положителни резултати:

1. По-доброто психологическо състояние подобрява здравето

Проведени са изследвания, за да се установи как растителната диета влияе върху здравето и благосъстоянието на хората. Систематичният анализ показа значително подобрение както на физическото, така и на емоционалното състояние, заедно с намаляване на симптомите на депресия.

Колкото и случайно да звучи, тези две неща всъщност могат да бъдат пряко свързани. Някои учени често свързват развитието на диабет с депресия, която изглежда засяга способността да се контролират и поддържат нивата на кръвната захар. Подобряването на симптомите на депресия, причинено от новопридобитата по-здравословна дажба, изглежда има неочаквано, но значително въздействие върху здравето на хората с диабет.

2. По-малко захар – по-малко проблеми

Яденето на по-малко преработена храна също означава по-малко захар, навлизаща в тялото ви – очевидно, но въпреки това важно предимство за тези, които имат диабет.

Освен това е доказано, че нивата на кръвната захар спадат по-отчетливо при тези, които напълно или частично са изключили продукти от животински произход от дажбата си. Заедно с това споменатата промяна в менюто обикновено идва с известна загуба на тегло – а това се отразява положително на нивото на мазнините в кръвта.

Диабет и болно сърце: лекар разкри симптомите с краката, които ги издават

3. Няма нужда от нерви

Изследванията свързват растителната диета с намаляването на нервната болка. Изглежда, че влияе и забавя скоростта на прогресивното увреждане на нервите – състояние, което също често се свързва с диабета.

Като цяло, въпреки че спазването на растителна диета няма непременно да обърне или излекува напълно диабета, преминаването към нея всъщност може да има значително въздействие върху здравето на хората с диабет.

Доказано е, че подобрява физическото и психическото благосъстояние (и двете са пряко свързани с диабета), понижава нивото на кръвната захар, помага за отслабване и причинява спад на мазнините в кръвта. Също така се свързва с нормализиране на кръвното налягане и забавяне на увреждането на нервите.

Преминаването към напълно нов тип диета може да бъде трудно, особено когато трябва да се вземе предвид здравословното състояние. Въпреки това, дори малките стъпки и малки промени могат да имат ценно въздействие върху вашето благосъстояние.

Ако решите да следвате растителна диета, не бързайте. Започнете със собствено проучване (тази статия е чудесно начало!). Опитайте се да включвате повече и повече здравословни растителни съставки във вашите обикновени ястия. Научете нови рецепти и експериментирайте с тях, за да намерите това, което ви харесва най-много.

Важна забележка: ако имате диабет, не забравяйте да го лекувате по съответния начин – като сериозно заболяване. Продължете да приемате лекарствата си и помислете за консултация с Вашия лекар, преди да направите внезапни или драстични промени в обичайната си диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Лесен трик, с който прането ще изсъхне само за няколко часа

Къде е най-доброто място за съхранение на лекарства у дома?

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем по едно помело на ден?

Трябва да ги ядете: 9 храни, които са богати на фибри

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com