Лекар: Ако имате болки в кръста всяка сутрин, направете това!

19061
Лекар: Ако имате болки в кръста всяка сутрин, направете това!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Болката в кръста, известна още като лумбаго, възниква в долната част на гръбнака. Тя е сред най-честите болки при мъжете и жените в различни етапи от живота – освен че е сред основните причини за болнична помощ и отсъствие от работа.

Ето мнението на д-р Родриго Ройтман Поцати, ортопед: 

Броят на хората с болки в кръста днес е доста голям. Сред основните причини са постоянна лоша стойка, уседнал начин на живот, неправилни позиции в работната среда или в домакинската дейност, неправилно изпълнение на упражнения и особено физическото натоварване. Тук може да се добавят неправилно вдигане на тежести, липса на редовни гимнастически упражнения, затлъстяване, ревматични заболявания, стареене и дори емоционални фактори.

Имате болки в кръста? Ето какво да направите

Основни фактори

Порочната, неправилна поза, която заемаме, и тежките физически натоварвания несъмнено са главните рискови фактори. Неправилните навици за стойка при легнало, седнало положение или извършване на ежедневна дейност, на работа и в свободното време могат да причинят увреждане на гръбначния стълб. Болката е основният признак на лумбагото в кръста. Ето някои негови основни симптоми.

Симптоми на лумбаго

Главни симптоми

Болка, която започва внезапно в лумбалната област. Случайна, разпространяваща се болка към седалището и/или бедрата, надолу към коленете - а в гърба е по-неприятна от тази в бедрата. Тя се засилва при движение, при седеж, изправяне, повдигане на предмети или навеждане; облекчава се от почивка и топлина. Предшестват я стресови психологически и работни фактори. В някои случаи има предистория (анамнеза) на механично нараняване или анамнеза за травма (със или без фрактура).

Лесен трик, с който да се отървете от болката в кръста

Предпазни мерки

Има някои навици и предпазни мерки, които могат да помогнат за избягване или облекчаване на ефектите от болките в кръста, които често възникват всяка сутрин за дълги периоди от време. Сред тях са смяната на позицията за сън, вида на използвания матрак (дюшек), начинът, по който се става от леглото при събуждане, грижите при повдигане и пренасяне на предмети от пода, начинът за носене на раници на гръб, подбирането на подходящи обувки, особено при дълго ходене от рода на пеши туристически преходи.

Ергономия на работното място

Болката в кръста е сред главните причини за отсъствия от работата. Затова е важна позата в работната среда. Използвайте столове, които не се накланят назад и имат подлакътници. Седете, като използвате цялата облегалка, ходилата да са плътно подпрени върху пода. Екранът на компютъра трябва да е на нивото на очите, за да може шийният отдел на гръбнака (вратът) да бъде в удобна позиция.

За бременни жени

Особени грижи за бременните жени: упражнявайте контролирана физическа активност и поддържайте теглото си в препоръчителния диапазон за съответната гестационна фаза (бременността продължава 40 т. нар. „гестационни седмици“). Не забравяйте, че гръбначните болки при бременни жени са често срещани, като в повече от случаите не представляват сериозен проблем. Трябва да потърсите лекар-специалист по гръбначния стълб; той ще определи правилната диагноза, лечение и профилактиката на нови кризи.

4 начина да се отървете от болки в кръста без лекарства

Лечение

Диагнозата и причините за болките в кръста се установяват от клиничната оценка и историята (анамнезата) на пациента, които ще бъдат проверени при консултацията. Допълнителни образни изследвания като ултразвук, рентгенови лъчи, ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография обикновено не се изискват при първата оценка - но може да потрябват за по-подробна такава в случай на диагностициране на болка в кръста.

Основната цел на лечението на остро лумбаго е облекчаване на болката, подобряване на функционалните способности и предотвратяване на рецидиви и хронифициране. Налични са различни терапевтични интервенции, като: аналгетици, противовъзпалителни средства, кортикостероиди и мускулни релаксанти. Много рядко при болки в кръста се налага операция. Физиотерапията, масажите и други алтернативни процедури може да помогнат за превенцията и облекчаването на болки в кръста.

Внимание! Статията е само информативна. Не пренебрегвайте допитването до лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com