Имате болки в кръста? Ето какво да направите

6637
Имате болки в кръста? Ето какво да направите
Снимка: iStock/Guliver

Почти всеки човек в даден момент изпитва болки в долната част на гърба. Тя може да се появи внезапно и да варира от лека до силна. Често срещана причина е претоварването на мускулите на гърба. Мускулната болка може да предизвика спазми в долната част на гърба, което затруднява движението. 

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖАТ ТЕЗИ БОЛКИ?

Най-честата причина е пренапрегнат мускул на гърба. Друга причина при по-възрастните хора е износващият се артрит на гръбначния стълб, който причинява малки разкъсвания във външните части на дисковете, които разделят гръбначните кости. Тези разкъсвания могат да бъдат много болезнени. Може би ви се е случвало да се сецнете. Обикновено болката се подобрява сама в рамките на няколко дни, без да има дългосрочни симптоми. Но е важно да оставите кръста си да отпочине от натоварване. За болката в гърба, която продължава повече от 12 седмици, се нарича хронична болка в гърба и е по-вероятно да изисква лечение от специалист.

5 ценни правила, които ще ви отърват от досадните болки в гърба

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ?

Острата болка в кръста, причинена от мускулно напрежение, обикновено се дължи на прекомерно натоварване на гърба, особено ако дейността е с постоянно напрежение или е някое ново. Също така е възможно да получите болки в кръста от неправилно спане в леглото. Във всеки случай повечето остри болки в кръста могат да бъдат овладени у дома. Оставете гърба си да почива, докато мускулните спазми изчезнат и болката започне да отслабва. Все пак не се обездвижвайте. След като можете да се движите, ЗАПОЧНЕТЕ ЛЕКО РАЗТЯГАНЕ И СЕ ОПИТАЙТЕ ДА ПРАВИТЕ ЛЕКИ РАЗДВИЖВАНИЯ. В началото използвайте пакет с лед на гърба, а след това редувайте лед и топъл компрес, в зависимост от това какво ви действа по-добре. ВЗЕМЕТЕ БОЛКОУСПОКОЯВАЩО лекарство без рецепта, или нестероидно противовъзпалително средство. Не съществуват естествени мускулни релаксанти, които могат да облекчат мускулния спазъм, но един крем без рецепта, който загрява, може да отклони вниманието от болката. 

Болките в гърба или кръста може да са сигнал за нещо по-сериозно

КОГА ТРЯБВА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ?

Острата болка в гърба с мускулен спазъм не трябва да продължава повече от 8 до 12 часа. Ако след 12 часа все още имате постоянна, силна болка или спазми, обадете се на личния ви лекар. Трябва да се обадите веднага, ако имате изтръпване или загуба на контрол над пикочния мехур. Малките разкъсвания на диска, които се появяват с напредването на възрастта, могат да продължат със седмици или месеци. Дисковете могат също така да се свият и сринат, което се нарича дегенерация на диска, или да изпъкнат между костите на гръбначния стълб, което се нарича дискова херния. Дисковата херния може да причини натиск върху седалищния нерв с болка или изтръпване, които се разпространяват по крака до стъпалото.

Болките в кръста – съвети и трикове

КАК ЛЕКАРИТЕ ЛЕКУВАТ БОЛКИТЕ В ГЪРБА?

Лекарите могат да започнат физиотерапия за укрепване на мускулите, които поддържат гърба ви. Хроничната болка в гърба обикновено се лекува, като се започне с прости, евтини лечения и се преминава към по-агресивни интервенции, ако е необходимо. Съществуват редица допълнителни и алтернативни лечения, които могат да бъдат полезни като акупунктура, и други различни техники за релаксация като електрическа стимулация на нервите. При неуспех на другите варианти може да се наложи и операция.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com