Лекар: Ако усетите тези симптоми, значи пиете твърде много кафе

25081
Лекар: Ако усетите тези симптоми, значи пиете твърде много кафе
Снимка: iStock

Много хора започват деня с чаша ароматно кафе. Количеството кофеин обаче не трябва да се предозира. Изследователите са установили безопасна доза. Разберете кои сигнали показват, че сте прекалили с кафето.

Колко чаши кафе на ден са прекалено много?

Средно пием по две до три чаши кафе на ден. Здравите възрастни не трябва да приемат повече от 400 mg кофеин на ден. Това е еквивалентът на около четири осем унции сварено кафе (осем течни унции се равняват на около 240 ml) или 10 кутии кола.

Ако тийнейджърите посягат към напитките с кофеин, трябва да ограничат приема им до по-малко от 100 mg на ден (една осем унции чаша кафе или около две кутии кола).

Прекаляването с кафе може да бъде вредно. Симптомите, свързани с консумацията на твърде много кофеин, са:

1. Проблеми със съня
 
Кофеинът може да наруши съня. На първо място, той може да затрудни заспиването, но също така може да повлияе негативно на продължителността на дълбокия сън. 

Ефектите могат да се усетят дори ако последната чаша кафе е консумирана следобед или вечер. Консумацията на кофеин шест часа преди лягане намалява общото време за сън с един час. Трябва да се отбележи, че организмът на по-възрастните хора се нуждае от повече време, за да преработи кофеина. 

2. Тревожност

Кофеинът повишава бдителността чрез блокиране на аденозиновите рецептори (аденозинът е съединението, което предизвиква чувството на умора), като същевременно предизвиква отделянето на адреналин, за който е известно, че предизвиква прилив на енергия. 

Ако дозата на кофеина е твърде висока, предизвиканите от него ефекти могат да станат по-изразени - може да се появи тревожност, импулсивност, нервност, хиперактивност. При хора, които са чувствителни към кофеин, дори умерената консумация може да доведе до подобни ефекти.

Чудна смес от утайката за кафе, с която да подхраним орхидеите

3. Ускорен сърдечен ритъм

Резултатите от проучванията за връзката между кофеина и учестеното сърцебиене са противоречиви - някои показват връзка, други - не. 
Както посочват експертите, при здрави хора, които редовно пият кафе, кофеинът не би трябвало да предизвиква сърцебиене. Въпреки това някои хора, които са по-чувствителни към кофеина и със сърдечни заболявания, могат да почувстват, че сърцето бие твърде силно или твърде бързо, или че работата му е хаотична. 

4. Главоболие 

Кофеинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове в мозъка. Когато спрете да консумирате кофеин, кръвоносните съдове в мозъка се разширяват. Това увеличава притока на кръв и може да предизвика главоболие. 

Въпреки че този вид главоболие най-често се причинява от спирането на кофеина, то може да бъде причинено и от прекомерна консумация на кофеин, чувствителност към кофеин или колебания в приема на кофеин от ден на ден.

Лекар разкри защо хората с високо кръвно, които пият кафе, не трябва да се отказват от него

5. Храносмилателни проблеми 

Кафето стимулира отделянето на гастрин (основният стомашно-чревен хормон) и секрецията на стомашна киселина. То също така стимулира отделянето на холецистокинин - хормон, който, стимулира панкреаса да произвежда ензими, стимулира производството на жлъчка и стимулира чревната перисталтика. 

Съществуват доказателства, които сочат, че кафето може да предпазва от различни стомашно-чревни проблеми и заболявания. 

Но има и някои неприятни неудобства, свързани с консумацията на кафе, в излишък и по друг начин. При някои хора пиенето на кафе може да предизвика: болки в корема или стомаха, киселини, гадене, метеоризъм, диария. Кафето може също така да влоши симптомите на гастроезофагеалната рефлуксна болест. 

6. Често уриниране

Кофеинът е диуретик (вещество, което увеличава производството на урина), но, подчертаваме, не много силен. Според Националната бъбречна фондация на САЩ увеличаването на уринирането, причинено от кофеина, е не само слабо, но и краткотрайно. 

Някои проучвания показват, че жените, които консумират големи количества кофеин, са със 70% по-застрашени да страдат от незадържане на урина. 

7. Мускулни тремори 

Кофеинът влияе върху нервната система. В големи количества той може да предизвика малки, неволни напрежения на мускулните влакна. 
Това може да се прояви под формата на нервен тик, потрепване на клепача или треперене на ръцете. В допълнение към треперенето, причинено от приетата доза кофеин, подобни симптоми могат да се проявят и по време на отнемането на кофеин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Най-добрите съвети срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Топ 5 чайове за подобряване работата на белите дробове

Тези зодии имат магически лечебни сили

Екстракт от спанак: ефективна добавка за отслабване или пък не?

Естествен детокс: 6 храни, които ще прочистят тялото ви

Зодиите с изключителна харизма, които са истински съкровища

Вредна ли е фруктозата - каква е изненадващата истина?

4 зодиакални знака, които са Червен флаг - внимавайте с тях!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com