Лекар: Кои любими храни трябва да избягваме, ако ни заболи гърлото?

7934
Лекар: Кои любими храни трябва да избягваме, ако ни заболи гърлото?
Снимка: iStock

Възпаленото гърло е едно от най-често съобщаваните оплаквания, независимо от сезона и времето навън. Обикновено то е ранен признак на настинка, но може да бъде и симптом на грип, тонзилит, паротит или морбили. Възпалението воже да бъде изключително неприятно и притеснително и да затрудни говоренето, храненето и пиенето. 

За да не дразним и без това нежното и възпалено гърло, докато болката отшуми, трябва да избягваме определени продукти. През това време пикантните храни или хрупкавите закуски няма да са най-добрият избор. Но има и още нещо. Какво още може да ни навреди, когато имаме възпалено гърло? Ето списък на продуктите.

Люти подправки

Първото нещо, което обикновено идва на ум, когато става въпрос за продукти, които могат да влошат възпаленото гърло, са храните с люти подправки. 

Не е нужно да сте болни, за да наблюдавате, че след консумацията им се появява усещане за парене или дори парене в устата. Експертите посочват, че ако имате възпалено гърло, трябва да избягвате лютите подправки и пикантните храни главно защото те засилват усещането за болка чрез химическо дразнене на сетивните рецептори в устата. 
Подправките, които не се препоръчват, включват черен пипер, лют червен пипер, лют червен пипер, индийско орехче или къри.

Пробвайте следното лечение при болно гърло

Кисели плодове

Когато имате възпалено гърло, киселите плодове като портокал, лимон, грейпфрут или лайм също не са най-добрият избор. Същото важи и за соковете от цитрусови плодове. 

Поради своята киселинност те могат допълнително да раздразнят гърлото и да засилят болката. Въпреки това витамините и минералите, съдържащи се в пресните плодове, помагат на организма да се справи с инфекцията, така че когато имаме възпалено гърло, плодовете трябва да присъстват в диетата ни колкото е възможно повече, но за предпочитане е те да са по-малко киселинни.  

Наред с други, бананите, кайсиите, прасковите или крушите ще подпомогнат заболяването и ще имат успокояващ ефект върху гърлото. Други кисели храни, като домати и кисели краставички, също трябва да бъдат премахнати от менюто. Проучванията показват, че консумацията им допринася за изостряне на симптомите на рефлукс и появата на киселини, което може да доведе до засилено възпаление на гърлото

Солени храни

Солените храни могат да предизвикат сухота в устата и гърлото и да доведат до дразнене. Въпреки това не е препоръчително да ги изключвате напълно, тъй като натрият е основен електролит. 
Но ограничаването на приема на сол, което все пак е препоръчително ежедневно, по време на възпалено гърло може да предотврати влошаването на симптомите.

Червените точки по гърлото сигнализират за следния проблем - не го пренебрегвайте!

Мазни храни

Друга точка в списъка са мазните и пържените храни. Мазните храни са трудни за храносмилане и могат да натоварят отслабения организъм, като допринесат за влошаване на симптомите, включително възпалено гърло. 

Избягвайте червеното месо или мазните сирена и мазното мляко. Вместо това използвайте нискомаслени млечни продукти и нетлъсто месо. 
Пържените храни често имат сухо и грубо покритие, което може да раздразни гърлото.

Хрупкави закуски

Чипсовете, крекерите и начосите ги обичат доста хора. При възпалено гърло обаче е по-добре да посегнете към такива с малко по-различна текстура или поне да се опитате да придадете на любимите си храни различна текстура. 

Продуктите с твърда текстура и остри ръбове са трудни за преглъщане и могат допълнително да раздразнят гърлото. Хрупкавите препечени филийки или зърнени храни също е по-добре да се използват, когато възпалението на гърлото е преминало. 

Ако то все пак се появи, избирайте храни, които са лесни за преглъщане и имат приятна за гърлото текстура, като супи, смутита, кисели млека, мусове, банани, сладолед или варени, меки зеленчуци. 
Алкохол

При заболяване не трябва да забравяме да останем добре хидратирани. Това се отнася и при възпаленото гърло. Става по-неприятно, когато пием твърде малко вода. Пиенето на много течности със сигурност ще помогне за облекчаване на дискомфорта. Трябва да се избягват напитки, които водят до дехидратация, като например алкохол. Освен това алкохолът е дразнител за хранопровода. Не забравяйте - ако приемате лекарства, въздържайте се от пиене на алкохол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com