Лекар посъветва какво да направим, ако се появи ечемик в окото

11030
Лекар посъветва какво да направим, ако се появи ечемик в окото
Снимка: iStock

Повече от 90% от хората поне веднъж в живота си са имали ечемик в окото. Той се появява при инфектиране на мастната жлеза, разположена в края на клепача, като характерната гнойна подутина започва да нараства в клепача или навътре, или извън него. По правило се причинява от стафилококови бактерии, които организмът допуска да се развиват, когато имунната му система е отслабена, обикновено, поради наличие на недоизлекувани възпалителни, превърнали се в хронични заболявания.

Започва с усещането на увеличаващ се сърбеж по ръба на клепача, който набъбва, сълзи, а 2 – 3 дни по-късно се развива абсцес. Появата на ечемик е сигнал, че организмът е атакуван от стафилококови бактерии, които могат да причиняват и редица други опасни заболявания (аденоидит, гноен тонзилит, пневмония, перикардит, неспираща диария).

Пропуски в личната хигиена са в основата на заразяването и се изразяват в: пипане на очите със замърсени, неизмивани ръце; изтриване на лицето с несменена навреме, мръсна кърпа; използването на чужда козметика. От друга страна, доказани предпоставки за развитието на ечемик са: захарен диабет, авитаминоза, блефарит, преохлаждане на организма, проблеми с червата, включително, наличието на глисти. 

Ето за какви заболявания могат да подскажат ОЧИТЕ на човек

При поява на ечемик консултацията с офталмолог е желателна, тъй като само той може да установи причините и да предложи подходящите методи за лечение на заболяването, които се свеждат до:

1. В начална фаза е възможно лечение с антисептични средства – внимателно третиране на ечемика (без натиск) със 70% алкохолен разтвор, с помощта на потапяна в разтвора клечка за прочистване на ухото, като се следи спирт да не попада в самото око.

2. Топлинно третиране на очите – насочено е да облекчи болката и да намали възпалителния процес; конкретно, сварява се яйце, разрязва се наполовина, топлите половинки се поставят върху спуснатите клепачи на очите и лицето се обвива в кърпа.

3. Провеждане на физиотерапевтични процедури в продължение на 4 – 6 дни: микровълново топлинно лъчение, ултравиолетова лъчетерапия или/и електрофореза. Тези средства имат унищожителен ефект върху бактериите (стрептококи, стафилококи)

Ето как да премахнете ечемик от окото си

4. Медикаментозно лечение – при ясно очертано общо неразположение се предписва антибиотична терапия (орално или интрамускулно).

5. Диетична терапия, при която се избягва консумирането на пържени, пикантни или/и мазни храни; цели се да се постигне общо укрепване на здравето – като гарант против повтаряне на подобни инфекции.

6. Билкотерапия – използване на определени билки: първо, лайка – приготвя се охладена отвара, за навлажняването на памучен тампон, който се поставя върху окото. Продължителността на процедурата е докато възпалението затихне (3 – 4 дни); второ, алое – процедурата е аналогична, а целта е да се издърпа гнойта от болния клепач.

Основното правило, което е абсолютно задължително да бъде спазвано, е ечемикът да не се изстисква, тъй като гнойното му съдържание може да се разпространи и така да провокира развитие на абсцес с опасни за здравето усложнения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com