Лекар разкри вредна ли е солта за диабетиците

8500
Лекар разкри вредна ли е солта за диабетиците
Снимка: iStock

Макар че солта не е пряко вредна за хората с диабет, тя заслужава внимателно внимание поради потенциалното си въздействие върху цялостното здраве. Хората с диабет често са изправени пред по-висок риск от сърдечносъдови усложнения, поради което е от решаващо значение да се управляват факторите, които могат да влошат тези рискове, включително приемът на сол.

Солта, предимно под формата на натрий, играе роля в регулирането на баланса на течностите и поддържането на правилната нервна и мускулна функция в организма. Прекомерната консумация на сол обаче може да доведе до повишаване на кръвното налягане - състояние, което е широко разпространено сред хората с диабет. Високото кръвно налягане може да допринесе за сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни проблеми, за които диабетиците вече са изложени на повишен риск.

Въпреки че няма строга забрана за употребата на сол от диабетиците, умереността е от ключово значение. Американската диабетна асоциация препоръчва да се ограничи приемът на натрий до около 2300 милиграма на ден. Въпреки това много хора консумират значително повече от това, често несъзнателно, тъй като преработените храни и храните в ресторантите могат да имат високо съдържание на скрит натрий. Четенето на етикетите на хранителните продукти и избирането на пресни, пълноценни храни пред преработените може да помогне за контролиране на приема на сол.

Диабет: Този алкохол сваля кръвната захар

Освен това фокусирането върху добре балансирана диета може да донесе ползи на хората с диабет. Наблягането на пълнозърнестите храни, постните протеини, здравословните мазнини и разнообразието от плодове и зеленчуци може да допринесе за по-добър контрол на кръвната захар и за цялостното здраве. Този хранителен подход естествено насърчава по-ниската консумация на сол, тъй като пълноценните храни обикновено съдържат по-малко натрий в сравнение с преработените им аналози.

Сътрудничеството с доставчик на здравни услуги или регистриран диетолог може да осигури персонализирани насоки за управление на приема на сол за хората с диабет. Тези специалисти могат да помогнат за създаването на план за хранене, който да съответства на индивидуалните хранителни предпочитания и здравни цели, като същевременно се обърне внимание на проблемите с натрия.

Въпреки че самата сол може да не е пряко вредна за диабетиците, от съществено значение е хората с диабет да внимават за приема на сол. Взаимодействието между диабета, сърдечносъдовото здраве и консумацията на сол подчертава значението на поддържането на балансирани нива на натрий. Възприемането на диета, богата на пълноценни, непреработени храни, и консултирането със здравни специалисти за индивидуални насоки може да допринесе за по-добро общо здраве и намален риск от усложнения за хората, живеещи с диабет.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com