Лекар разкри защо се появяват болезнените мускулни крампи

15785
Лекар разкри защо се появяват болезнените мускулни крампи
Снимка: iStock

Болезнените мускулни крампи, които най-често се появяват в краката, са свързани с магнезиев дефицит. Пациентите приемат магнезиеви добавки, но не са наясно, че сърцето може да е отговорно за крампите и болките в прасците. Болките в краката и придружаващите ги отоци са предупредителни знаци, че сърцето вече не функционира пълноценно. Какво означават тези симптоми и какви действия трябва да се предприемат? 

Мускулни крампи - причини

Мускулните крампи се причиняват от промяна в дължината и напрежението на мускулните влакна. Влакната се стягат, което води до втвърдяване на мускула и силна болка. Крампите най-често се появяват в мускулите на прасците, но могат да засегнат и ръцете, краката и всеки друг мускул.

Неволните, болезнени мускулни крампи се свързват главно с недостиг на магнезий. Този елемент е особено важен за правилното функциониране на мускулите, тъй като отговаря за нервната проводимост. 
Недостигът му причинява смущения на ниво нервно-мускулна възбудимост, а оттам и болезнени крампи. До половината от този елемент се натрупва в човешкото тяло именно в мускулната тъкан, така че дефицитът му може да доведе до неприятни симптоми.

Мускулни крампи след тренировка

Мускулни крампи могат да се появят след интензивни физически упражнения и това е тясно свързано с електролитните нарушения, които могат да възникнат поради загубата на големи количества вода от организма. По време на физическа активност също така се повишава телесната температура и се засилва мускулната активност, което може да доведе до напрежение на мускулните влакна, което води до крампи.

Мускулните крампи като симптом на сърдечно заболяване

Болки в краката със съпътстващи крампи, известни още като стопиращ хром, могат да се появят при пациенти в резултат на стесняване на артериите в хода на атеросклероза.

Пациентите най-често съобщават за болка при ходене, чести крампи на краката, изтръпване, но също и подуване в областта на прасеца и стъпалото. Болката отшумява за няколко минути, след като пациентът спре или заеме седнало положение. Болката е повтаряща се и се появява всеки път, когато пациентът полага физическо усилие с подобен интензитет.

Усещането за твърдост на краката и спазми се дължи на намаления кръвоток в долните крайници и най-често е засегнат един съдов сегмент. Тези видове симптоми се появяват при все по-млади пациенти с умерени до леки атеросклеротични лезии, което прави прогнозата по отношение на лечението много по-добра, отколкото при по-възрастните хора.

Оплаквате се от болки в мускулите и спазми - ето каква означава това

Подуването на краката е симптом на сърдечна недостатъчност

В допълнение към болезнените спазми, изтръпването и мравучкането в долните крайници може да се появи подуване. Това е резултат от възпрепятстваното венозно връщане от дисталните части на тялото, което води до появата на отоци в тези области.

Когато сърцето работи неефективно, в организма се натрупват вода и натрий, а работата на сърцето е толкова неефективна, че се затруднява венозното връщане. Това води до отлагане на кръв в по-малките венозни съдове, но и във вътрешните органи.

Наред с други неща, начинът на работа и положението, в което се извършва (седнало, изправено), също могат да бъдат причина за подуване на краката. То е симптом и на чернодробна недостатъчност, ревматоиден артрит и сърдечна недостатъчност.

Болезнени спазми на краката, причинени от лекарства

Ако болезнените крампи в долните крайници станат по-силни и се появяват по-често, е важно да се разгледа какви лекарства приема пациентът. Някои вещества карат организма да губи много повече вода, калий и магнезий - това води до недостиг на тези елементи, които нарушават работата на скелетната мускулатура и се появяват неприятните симптоми.

Диуретиците са отговорни предимно за понижаването на калия в организма, поради което на пациентите, лекувани за хронична сърдечна недостатъчност, често се предписват лекарства, съдържащи този елемент.

Магнезият може да бъде изхвърлен от организма от алкохола, но също така и от лекарствата за диабет, хипертиреоидизъм и оралните контрацептиви, наред с други.

Как да се справите с честата поява на мускулни крампи?

Магнезият действа противоположно на калция в системата за стимулиране на проводимостта, която е отговорна за нормалната функция на сърцето. Елементът потиска проводимостта и възбудимостта на сърдечния мускул, като предотвратява аритмията. Следователно, ако има прекомерна загуба на магнезий в резултат на прием на лекарства, функцията на сърцето също ще бъде нарушена.

Как да предотвратим спазмите и подуването?

За да се отървете от упоритите симптоми, първо е необходимо да определите причината за появата им. Ще ви помогнат основни кръвни изследвания като кръвна картина, електролити, чернодробни показатели и хормони на щитовидната жлеза. Общопрактикуващият лекар трябва също така да назначи сърдечна ЕКГ и да снеме подробна анамнеза на пациента. 

В случай на електролитни нарушения ще е необходимо електролитно суплементиране, в случай на сърдечна недостатъчност ще се приложи подходящо медикаментозно лечение, а ако болката се дължи на развиващи се атеросклеротични лезии, ключова ще е промяната в начина на живот. 

Повишената физическа активност, намаляването на теглото и подходящата диета могат да спрат атеросклеротичните процеси, като болезнените спазми и подуването на краката изчезнат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

Зодиите, които са родени за готвачи

Партньорът ви игнорира ли ви? Разберете какви биха могли да бъдат причините?

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com