Лекар: Редовният прием на витамин В5 бори успешно подаграта

46760
Лекар: Редовният прием на витамин В5 бори успешно подаграта
Снимка: iStock

Витамин В5, наричан още като пантотенова киселина, оказва огромно влияние в борбата с подаграта. Нейното директно действие е свързано с понижаване нивата на пикочна киселина. А индиректното ѝ действие е свързано с понижаване на триглицеридите, лошия холестерол – LDL, общия холестерол и повишаване на добрия холестерол – HDL.

Абсолютно забранени храни при подагра - забравете за тях!

Холестеролът и триглицеридите са маркер за инсулинова резистентнос, като тя и метаболитните нарушения могат да доведат до диабет, подагра, инсулт, инфаркт и др. Подаграта се свързва с диабета, защото високите нива на инсулин повишават нивата на пикочна киселина.

Според д-р Робърт Аткинс витамин В5 помага при подагра и е добре да се приема ежедневно. В човешкия организъм пантотеновата киселина се превръща в пантетин. Човек с подагра е добре да бъде на нисковъглехидратна диета, която понижава нивата на инсулин и намалява нивата на пикочна киселина.

Знаете ли какво е царска болест?

Подаграта представлява състояние, което се характеризира с повтарящи се пристъпи на остър възпалителен артрит – зачервена, болезнена и пламтяща възпалена става. Заболеваемостта е нараснала през последните няколко десетилетия като вече засяга 1-2% от населението на западния свят. В миналото тази болест е била известна като “болестта на кралете” или “болестта на богатите”.

Има доста храни, съдържащи на пантотенова киселина, но в малки количества. Затова е добре витамин В5 да се приема не само с храната, но и като хранителна добавка. Храни, които съдържат пантотенова киселина, са зърнените – в 30 гр. има 10 мг. от пантотеновата киселина. В месата, някои гъби, кус-кус, белият ориз и слънчогледовите семки също има пантотенова киселина – между 2 и 6 мг. за порция. Витамин В5 има и в авокадото, броколите, сьомгата, царевицата и сушените домати.

Д-р Аткинс подчертава, че витамин В5 трябва да се приема в комбинация с другите витамини от групата, за да се усвои максимално.

Какъв алкохол може да консумираме при подагра?

В едно изследване на болни от подагра, проведено преди повече от 20г. в Южна Африка, пациентите са били подложени на диетата Зоната на д-р Бари Сиърс. Изследването показва ясна връзка между подаграта и диабета и как повишените нива на пикочна киселина са свързани с инсулиновата резистентност. Пациентите приемали по 1600 калории дневно, като въглехидратите били ограничени до 640, като в менюто не участвали рафинирани храни и наситени мазнини, те били заменени от мононенаситени и полиненаситени. Резултатите показали понижаване на телесната маса, намаляване нивата на пикочна киселина и пристъпите на подагра.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Всичко, което трябва да знаете за хипогликемията

Ето кои са най-харесваните зодии - любимците на всички

Кои фактори намаляват ефективността на лекарствата за високо кръвно налягане?

Тези ядки подобряват сърдечното здраве и контролират кръвната захар

Нови проучвания разкриват връзка между захарта и главоболието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com