Знаете ли какво е царска болест?

56790
Знаете ли какво е царска болест?
Снимка: iStock/Guliver

Това заболяване е известно още от времето на Хипократ. Името му на гръцки означава "крак в капан". Подаграта се нарича още болест на царете и аристократите, тъй като засяга предимно богатите и благородни хора. За разлика от бедните, те не са имали проблеми с храната, освен това често преяждат. А прекомерната консумация на месни ястия, деликатеси и вино просто допринасят за появата на болестта.

Всъщност в наше време подаграта засяга най-вече хора с високи доходи (предимно мъже), които водят нездравословен начин на живот. Според статистиката около 3% от населението в света страда от това заболяване.

Развитието на подагра е свързано с метаболитно нарушение, причинено по-специално от излишък на животински протеини, консумирани с храна. А това от своя страна води до повишаване на кръвното ниво на пикочната киселина и нейните соли - урати. Факт е, че обикновено пикочната киселина, която е краен продукт от жизнената дейност на клетките, трябва да се отделя от бъбреците. Ако обаче концентрацията им в кръвта се увеличи, бъбреците не могат да се справят. В резултат на това настъпва кристализация на урати и тяхното отлагане в тъканите. Патологичният процес обхваща предимно пръстите на краката, ръцете, както и коленните и лакътните стави.

Имате ли тази болест кафето е задължително за вас

Какви са симптомите на заболяването?

Отлагайки се в ставната кухина, остри като игли, уратните кристали причиняват локално възпаление. В началния стадий при повечето пациенти най-често се засяга първата метатарзофалангеална става на палеца на крака, което е придружено от силна болка. Пристъп на подагра се появява внезапно, обикновено през нощта. Много скоро болката става непоносима, усилва се дори от леко докосване на зачервената и подута става. Пациентът усеща втрисане, температурата му често се повишава. До сутринта болката забележимо отслабва, но през нощта атаката се повтаря отново. Това може да продължи няколко дни, а понякога и повече.

В бъдеще подобни атаки периодично се повтарят. С течение на времето честотата им се увеличава, те стават по-дълги, но по-малко остри. В този случай патологичният процес, като правило, обхваща всички нови стави, а често и бъбреците и пикочните пътища. Появата на остър пристъп на заболяването може да бъде провокирана от употребата на голямо количество животински продукти (месо, пушени меса, мазни риби), алкохол (особено червено вино, бира), вирусни инфекции, хипотермия, стрес, травма, рязка промяна в атмосферното налягане, някои лекарства.

Най-плашещите и странни болести от миналото

Лечението на това хронично заболяване е предимно диета. Пушените продукти, карантиите (бъбреци, черен дроб, език, мозъци), мазни меса и риба, бульони, бобови растения (грах, боб, леща), киселец, спанак трябва да бъдат изключени от храната. Също така не можете да пиете алкохол, кафе, какао, силен чай. Менюто трябва да включва зеленчукови супи, зърнени храни, мляко и млечни продукти, зеленчуци и плодове. Позволени пилешки яйца, твърди сирена, варено месо или риба (два или три пъти седмично), готварска сол (не повече от 5-7 g). Пациентът трябва да пие много течности (вода, сокове) и да прекарва дни на глад веднъж седмично (млечни продукти, извара, кефир, плодове).

По отношение на лекарствената терапия - включва комбинация от краткосрочно и дългосрочно лечение. В първия случай се използват лекарства за облекчаване на болката и възпалението по време на атака. При продължително лечение се използват лекарства, които насърчават отделянето на пикочна киселина, както и лекарства, които намаляват производството й в организма.

Защо в Мъртво море няма живот?

Ако пациентът, усещайки подобрение, ги спре, пристъпите на подагра могат да се появят отново. При обостряне на заболяването е необходима пълна почивка, стъпалото трябва да се държи в издигнато положение, като се поставя възглавница под него. Студът има добър аналгетичен ефект, например пакет с лед, ако, разбира се, може да се докосне засегнатата става.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com