Лекар: Тези храни ще ви дадат страхотен прилив на енергия

3500
Лекар: Тези храни ще ви дадат страхотен прилив на енергия
Снимка: iStock

Стремглаво нарастващата интензивност на живота поставя директно въпроса за навременното ефективно снабдяване на организма с високоенергийни храни. В противен случай се получава енергиен недостатък, предизвикващ трайна умора, преодоляването на която с постоянен прием на изкуствени стимулатори има негативно влияние върху здравето. За щастие, в наличие е голямо разнообразие от храни, с чието консумиране преодоляването на умората и енергийния недостатък лесно се превъзмотват. Ето кратък преглед на такива храни.

1. Авокадо – плод с висока хранителна стойност при малко въглехидрати, но значително съдържание на здравословни мазнини, витамините А, B, C, E, и K, както и микроелементите мед, желязо, фосфор, магнезий и калий.

2. Банани – сто грама от тях дават почти 90 кал – резултат от разграждането на съдържащите се в тях захари и фибри, подплатено с витамините от групата B и минерали, всред които изпъква калия (350 мг/100 г.). Този им състав ги прави особено препоръчителни при интензивна физическа/спортна дейност.

3. Боровинки, малини и къпини – също са с високи нива на антиоксидантни вещества, спомагат за бързото преодоляване на умората, както и възпрепятстват появата на възпаления.

Лекар: Яжте тези 4 вкусни храни, за да живеете дълго

4. Годжи бери – в тези дребни, червеникави плодове се съдържат разнообразни хранителни и антистареещи вещества. Изсушени, са подходящи да бъдат добавяни към различни овесени и други видове каши, смутита десерти…

5. Портокали – плодове, богати на витамин С, чийто ефект за снижаване на оксидантния стрес в организма се изразява в повишена енергичност при добро разположение на духа.

6. Ягоди – захарите в тях са сравнително малко, но микроелементите, впечатляващо ниво на витамин С, фолатите и фенолите обуславят генериране на енергия на клетъчно ниво.

7. Кисело мляко (без добавяне към него на захари) – прекрасен енергиен източник, което се обуславя от богатото съдържание в него на протеини и полезни мазнини, осигуряващи енергия на организма.

8. Семена от киноа, чиято „визитна ктартичка“ е впечатляваща – на 100 г се падат 368 ккал, 14 г протеин, 64 г въглехидрат, 6 г мазнини; при това не съдържа глутен и е чудесна добавка към менюто за генериране на повече енергия.

Най-полезните храни за панкреаса - здравето е във вашите ръце

9. Тъмният шоколад, който е с високо съдържание на какао и без млечна добавка, е особено подходящ за преодоляване на енергийния недостиг. Освен това чрез неговата консумация, организмът се снабдява с флавоноиди, които имат антиоксидантен ефект.

10. Кафяв ориз – спада към сложните въглехидрати, заемащи 23% от теглото. Тъй като от зърната му се отстранява само твърдото защитно покритие,то те запазват ценните нутриенти, при което храносмилането на въглехидратните съставки се забавя и за дълго време остава чувството на ситост и енергичност.

11. Леща – богата е на фибри, протеини, въглехидрати, има и полезни мазнини, а между минералите рязко доминира калия; освен че е подходяща за хранителни режими, снижава чувството на глад при прилив на енергия.

12. Тиквени семена, семена от чиа, ленено семе са чудесни да бъдат добавяни към основното меню, тъй като осигуряват на организма достатъчно фибри и полезни мастни киселини, при чиято преработка  се произвежда нужното количество енергия за поддържане на високи нива на работоспособност.

13. Фъстъчено масло – впечатляващо богато на фибри, протеини и полезни мазнини, ако се консумират само ядките му (без добавяне на захар или готварска сол), то се наблюдава бързо изчезване на умората и енергиен прилив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com