Лекар: Водата с лимон е вкусното решение за сваляне на кръвната захар

40615
Лекар: Водата с лимон е вкусното решение за сваляне на кръвната захар
Снимка: iStock

Високата кръвна захар е сред основните рискови фактори, които свързваме с повишен риск от развитие на диабет, както и на сърдечно-съдови заболявания. Поради опасностите за здравето в дългосрочен план, които носи високата кръвна захар, системното ѝ проследяване по време на ежегодните профилактични изследвания, както и при наличието на алармиращи симптоми е от важно значение за здравето.

Какви са симптомите на висока кръвна захар?

Страдащите от високи нива на захарта в кръвта обикновено се оплакват от по-неуловими или по-ярки и драматични симптоми, най-честите сред които са:

  • често уриниране,
  • сърбеж по кожата без видима и ясна причина,
  • лесна умора,
  • повишена жажда,
  • увеличена нужда от сън и сънливост.

Тези симптоми следва да са предупредителни за пациента и той да не отлага срещата с лекаря си с цел проследяване на нивата на кръвната захар и предприемане на своевременни мерки, ако същите са високи.

Освен промяна в хранителните навици, ежедневното меню, което се поднася на масата, двигателната активност и медикаментозното лечение, има стари и ефективни, доказали се във времето съвети за намаляване на кръвната захар, които нямат странични ефекти и са напълно безопасни за пациента. Водата с лимон за кръвната захар е именно такова „домашно лечение“, доказало полезността си във времето.

Чаша вода с лимон преди лягане и вижте резултата

Водата с лимон за кръвната захар и нейното действие

Докато доскоро се считаше, че водата с лимон е полезна за диабетиците, за да поддържа нивата на хидратация в тялото им, но че не е способна да повлияе на заболяването, да намали нивата на кръвната захар и да помогне за облекчаване на симптомите на диабета, то ново проучване сочи други резултати. Рандомизирано кръстосано проучване доказва, че лимоновият сок – тоест водата с лимон или чистият изцеден сок от лимон, намалява гликемичния отговор към хляба и други тестени изделия при здрави доброволци.

Тоест водата с лимон е ефективна за намаляване на нивата на кръвната захар, но само ако човек вече не страда от тежка форма на диабет. Водата с лимон за кръвната захар има ефективно профилактично действие, но не е средство за лечение. Диабетът е сериозно заболяване със сериозни последствия за здравето особено ако не се контролира добре. Ако вече страдате от диабет, няма как да решите този сериозен проблем с водата с лимон за кръвната захар, но може да облекчите състоянието, както и да я използвате, както и за профилактика.

Сложете щипка от тази подправка във водата с лимон и вижте какво ще се случи с тялото ви

Вижте какво сочат и резултатите от самото изследване на въздействието на водата с лимонов сок върху кръвната захар. Проведеното рандомизирано кръстосано проучване е с равни порции хляб и 250 мл. черен чай и лимонов сок. Концентрациите на глюкоза в капилярната кръв се наблюдават в продължение на 180 минути. Приемът на енергия е оценен 3 часа по-късно.

Резултатите сочат, че докато чаят няма ефект върху гликемичния отговор, то сокът от лимон значително понижава пика на средната концентрация на глюкоза в кръвта с 30% и го забавя с повече от 35 минути. Така става ясно, че лимоновият сок с вода намалява нивата на кръвната захар и е средство, което може да помогне на пациентите, стремящи се да избегнат диабета, но не и самостоятелно да реши проблемът им. Пациентите не трябва да разчитат само на подобни средства за контрол на кръвната захар и винаги следва да се консултират с лекуващия лекар, преди да предприемат каквото и да е лечение.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Разкриха ефикасна ТАЙНА: Как се сваля кръвното за 5 минути без лекарства

Задушници 2024: Ето кога се падат 3-те най-големи Задушници тази година

Какво означава, ако се будите със световъртеж сутринта?

Какво да направите, ако имате възпалено гърло и сте загубили гласа си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com