Лекар: Всички тези фактори причиняват косопад

4717
Лекар: Всички тези фактори причиняват косопад
Снимка: iStock

Все повече косми по четката, загуба на блясък и по-голяма склонност към заплитане могат да се дължат на неправилно хранене и прекомерен стрес. Липсата на достатъчно витамини и минерали и повишената секреция на кортизол отслабват корените на косата и съответно водят до косопад. Причината обаче може да е възпалителни процеси, протичащи в организма, или заболявания, които не дават ясни симптоми. Какво може да причини прекомерен косопад?

Предполага се, че при здрав човек около 100 косъма на главата падат всеки ден, завършвайки цикъла си на растеж. Близо 90 % от косата на главата се намира в анагенна фаза - фаза на растеж, която продължава от две до шест години, а останалата част от косата е в телоген - фаза на покой, която завършва с производството на нова коса и падането на старата.
Ако в рамките на един месец от скалпа падат много косми, това може да означава, че в организма протичат болестни процеси, които засягат фазите на растеж на косата и причиняват прекомерен косопад.

Заболявания с висока температура водят до косопад

Инфекциите, които протичат с висока температура, оказват влияние върху количеството на косопада. Заболявания като пневмония, морбили или COVID-19 водят до отслабване на космените фоликули и по този начин до по-интензивно падане.
Важно е да се отбележи, че симптомът на косопад може да бъде забелязан от пациента дори шест месеца след като инфекцията е била излекувана, ако треската е продължила дълго време при пациента. За да се спре този симптом, след инфекцията трябва да се помисли за диета, богата на протеини и по-специално на витамини.

Артритът увеличава косопада

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, в хода на което в организма, преди всичко в ставите, протичат възпалителни процеси. Възпалението обаче се усеща в цялото тяло и следователно и в космените фоликули. 
Лекарствата, приемани при артрит, могат да отслабят косата, което води до косопад, но също така се отразяват на цялостното състояние на косата - тя става матова и тънка.

Лекар: Този витамин спира косопада

Артритът се проявява в оплешивяването

Прекомерният косопад от тилната и темпоралната област може да бъде симптом на инфекция със сифилис. Това обикновено се появява около шестия месец след заразяването и изчезва след подходящо лечение на заболяването. Сифилисът се предава по полов път чрез сексуален контакт. Той се лекува с антибиотици и може да бъде напълно излекуван.

Косопад при психиатрични разстройства

Загубата на коса може да бъде свързана с хранителни разстройства като булимия или анорексия. Този симптом се дължи на недостатъчен прием на хранителни вещества, където целият организъм е отслабен. 
Косопадът се появява и в хода на трихотиломания, когато пациентът сам си издърпва косата. Наред с другото, това е начин за облекчаване на емоционалното напрежение, което съпътства пациентите с психични разстройства.

Непоносимостта към глутен изостря алопецията

Целиакията е автоимунно заболяване, което е резултат от непоносимостта на организма към глутена. Понякога самото заболяване причинява алопеция, тъй като усвояването на всички хранителни вещества е нарушено поради увредените от глутена черва. Пациентите развиват недостиг на витамини, който пряко засяга, наред с други неща, състоянието на кожата и косата им.
Пациентите, които вече страдат от алопеция ареата, трябва да бъдат диагностицирани и за целиакия, тъй като тези заболявания често се проявяват едновременно.

Признаците на косопад. Кои са те?

Заболяванията на щитовидната жлеза също увеличават косопада

Регулирането на растежа на косата до голяма степен зависи от хормоналния баланс, особено от хормоните на щитовидната жлеза. Те оказват влияние върху обмяната на веществата и снабдяването на корените на косата с достатъчно кислород. В случай на нарушения на щитовидната жлеза състоянието на косата се влошава. При хипотиреоидизъм телогенната фаза е скъсена, което води до по-бърз косопад.

Системни заболявания водят до косопад

В резултат на системни заболявания пациентът може да получи прекомерен косопад. Това се отнася за хора, страдащи от:
диабет, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания.
За да се спре прекомерният косопад, е необходимо на първо място да се лекува основното заболяване, като едновременно с това се включи здравословно и балансирано хранене. Пациентите с тежък недостиг на витамини, след консултация с лекаря си, могат да се обърнат към хранителни добавки, за да попълнят по-бързо запасите си от витамини.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com