Могат ли джинджифилът и куркумата да помогнат в борбата с болката и гаденето?

3201
Могат ли джинджифилът и куркумата да помогнат в борбата с болката и гаденето?
Снимка: iStock

И джинджифилът, и куркумата се използват от векове за лечение на различни заболявания, вариращи от мигрена до хронично възпаление и умора.

Джинджифилът и куркумата са две от най-широко изследваните съставки в билковата медицина.

И двете са били използвани за облекчаване на болката, намаляване на гаденето и подобряване на имунната функция, за да помогнат за предпазване от болести и инфекции.

Какво представляват джинджифилът и куркумата

Джинджифилът и куркумата са два вида цъфтящи растения, които се използват широко в природната медицина.

Джинджифилът или Zingiber officinale произхожда от Югоизточна Азия и отдавна се използва като естествено лекарство за различни здравословни състояния.

Неговите лечебни свойства се дължат най-вече на наличието на фенолни съединения, включително гингерол, химикал, за който се смята, че притежава мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойствa.

Куркумата, известна още като Curcuma longa, принадлежи към същото семейство растения и често се използва като подправка в индийската кухня.

Съдържа химическото съединение куркумин, за което е доказано, че помага при лечението и предотвратяването на няколко хронични състояния.

И джинджифилът, и куркумата могат да се консумират пресни, сушени или смлени и добавени към различни ястия. Предлагат се и под формата на добавки.

Има свойства, които помагат при болка и болест

Въпреки че доказателствата за ефектите на джинджифил и куркума, когато се използват заедно, са ограничени, проучванията показват, че и двете могат да помогнат за намаляване на болката и гаденето.

Намалява възпалението

Смята се, че хроничното възпаление играе централна роля в развитието на състояния като сърдечни заболявания, рак и диабет.

Може също да влоши симптомите, свързани с автоимунни състояния, като ревматоиден артрит и възпалително заболяване на червата.

Джинджифилът и куркумата имат мощни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката и защита от болести.

Едно проучване при 120 души с остеоартрит установи, че приемането на 1 грам екстракт от джинджифил на ден в продължение на 3 месеца ефективно намалява възпалението и намалява нивата на азотен оксид, молекула, която играе ключова роля във възпалителния процес.

Лекар разкри какво се случва с тялото, ако всяка сутрин пиете чай от куркума

По подобен начин, преглед на 9 проучвания показва, че приемането на 1-3 грама джинджифил на ден в продължение на 6-12 седмици намалява нивата на С-реактивен протеин (CRP), маркер за възпаление.

Междувременно проучвания в епруветка и хора показват, че екстрактът от куркума може да намали няколко маркера на възпаление, като някои изследвания отбелязват, че може да бъде толкова ефективен, колкото противовъзпалителни лекарства като ибупрофен и аспирин.

Един преглед на 15 проучвания също така отбелязва, че допълването с куркума може да намали нивата на CRP, интерлевкин-6 (IL-6) и малондиалдехид (MDA), всички от които се използват за измерване на възпалението в тялото.

Облекчаване на болката

И джинджифилът, и куркумата са изследвани за способността им да облекчават хроничната болка.

Проучванията показват, че куркуминът, активната съставка в куркумата, е особено ефективен при намаляване на болката, причинена от артрит.

Всъщност преглед на 8 проучвания установи, че приемането на 1000 mg куркумин е толкова ефективно за намаляване на болките в ставите, колкото някои лекарства за болка при тези с артрит.

Друго малко проучване при 40 души с остеоартрит показва, че приемането на 1500 мг куркумин дневно значително намалява болката и подобрява физическата функция в сравнение с плацебо.

Освен това е доказано, че джинджифилът намалява хроничната болка, свързана с артрит, заедно с няколко други състояния.

Например, едно 5-дневно проучване при 120 жени отбелязва, че приемането на 500 мг корен от джинджифил на прах 3 пъти дневно намалява интензивността и продължителността на менструалната болка.

Друго проучване при 74 души установи, че приемането на 2 грама джинджифил в продължение на 11 дни значително намалява мускулната болка, причинена от упражнения.

Поддържа имунната функция

Много хора приемат куркума и джинджифил при първите признаци на заболяване, надявайки се да подобрят имунната функция и да предотвратят симптомите на настинка или грип.

Някои изследвания показват, че джинджифилът може да притежава мощни имуностимулиращи свойства.

Едно проучване в епруветка показва, че пресният джинджифил е ефективен срещу човешки респираторен синцитиален вирус (HRSV), който може да причини инфекции на дихателните пътища при бебета, деца и възрастни.

И куркумата, и джинджифилът също могат да намалят нивата на възпаление, което може да помогне за подобряване на имунната функция.

Въпреки това, повечето изследвания са ограничени до епруветка и проучвания върху животни, използващи концентрирани дози куркума или джинджифил.

Необходими са повече изследвания, за да се определи как всеки може да повлияе на човешкото имунно здраве, когато се консумира в нормални хранителни количества.

Намаляване на гаденето

Няколко проучвания показват, че джинджифилът може да бъде ефективно естествено средство за успокояване на стомаха и намаляване на гаденето.

Едно проучване при 170 жени установи, че приемането на 1 грам джинджифил на прах дневно в продължение на 1 седмица е толкова ефективно за намаляване на гаденето, свързано с бременността, колкото обичайното лекарство против гадене, но с много по-малко странични ефекти.

Преглед на пет проучвания също така показа, че приемането на поне 1 грам джинджифил на ден може да помогне за значително намаляване на следоперативното гадене и повръщане.

Други изследвания показват, че джинджифилът може да намали гаденето, причинено от болест на пътуването, химиотерапия и някои стомашно-чревни разстройства.

7 ползи от пиенето на чай от лимон и джинджифил преди лягане

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се оценят ефектите на куркумата върху гаденето, някои проучвания са установили, че тя може да предпазва от храносмилателни проблеми, причинени от химиотерапия, което може да помогне за намаляване на симптоми като гадене, повръщане и диария.

Няколко обещаващи проучвания са установили, че джинджифилът и куркумата могат да имат мощен ефект върху гаденето, болката, възпалението и имунната функция.

Въпреки това и двете могат да бъдат здравословно допълнение към балансирана диета и могат да се консумират с минимален риск от неблагоприятни ефекти върху здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com