Може ли ашваганда да предизвиква безпокойство?

3658
Може ли ашваганда да предизвиква безпокойство?
Снимка: Pexels

Не обикновено, но индивидуалните реакции към билките могат да варират и в някои случаи ашваганда може да предизвика или влоши тревожността.

Ашваганда има значително значение като лечебно растение с история, обхващаща над 3000 години в аюрведическата и местната медицина. Коренът традиционно се използва за облекчаване на стреса, повишаване на силата и насърчаване на общото благосъстояние.

Кои са ползите за здравето от Ашваганда, според на изследванията

И все пак, както при всяка билкова добавка или лекарство, индивидуалните реакции могат да варират и някои хора могат да получат неочаквани странични ефекти, включително тревожност или пристъпи на паника.

Въпреки че ашваганда е известна със своите успокояващи свойства, тя потенциално може да предизвика безпокойство при някои хора.

Реакциите на хората към ашваганда може да варират в зависимост от индивидуалната им телесна химия. Това, което може да успокои един човек, може да направи друг по-тревожен. В допълнение, ашваганда може потенциално да взаимодейства с други лекарства или добавки, което води до неочаквано безпокойство.

Може ли твърде много ашваганда да причини безпокойство

Ашваганда е широко известна със способността си да намалява стреса и безпокойството, но прекомерната консумация на което и да е вещество понякога може да доведе до неочаквани ефекти, включително влошаване на тревожността.

Има някои опасения, че прекомерната употреба на ашваганда може да повлияе на нивата на хормоните на щитовидната жлеза при някои индивиди, което потенциално води до хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза).

Въпреки това е важно да се отбележи, че повечето проучвания по тази тема предполагат, че ашваганда може да има благоприятно въздействие върху здравето на щитовидната жлеза, като помага за балансиране на нивата на хормоните на щитовидната жлеза, особено в случаи на хипотиреоидизъм (неактивна щитовидна жлеза).

Например, по време на 8-седмично проучване, 600 мг екстракт от корен на ашваганда дневно водят до забележими подобрения в нивата на хормоните на щитовидната жлеза (TSH, T3 и T4) при хора със субклиничен хипотиреоидизъм. Лечението ефективно нормализира тези нива през периода на проучването и само малък процент от участниците (8%) съобщават за леки и временни неблагоприятни ефекти.

Оптималната дозировка на ашваганда също може да варира от човек на човек. Приемането на повече от препоръчителната доза може да доведе до дисбаланс в неговите ефекти, потенциално причинявайки увеличаване на безпокойството и тревожността.

Може ли употребата на ашваганда да причини пристъпи на паника

Въпреки че няма проучвания, които да предполагат, че ашваганда може да причини пристъпи на паника, анекдотични доклади показват, че те могат да се появят при някои индивиди.

Положителното влияние на ашваганда върху настроението се приписва отчасти на въздействието му върху серотонина и GABA. Въпреки това, точно както лекарствата, които влияят на тези невротрансмитери, не всеки индивид реагира по същия начин. Така че е възможно да предизвика паническа атака при някои хора.

Може ли употребата на ашваганда да причини депресия

Повечето проучвания, като това от 2019 г., съобщават за намаляване на депресията след прием на ашваганда; обаче не всеки организъм реагира по същия начин.

Ашваганда може да причини спад в нивата на кръвната захар. В някои случаи това може да влоши симптомите на депресия, особено за тези, които вече се справят с ниска енергия, умствена мъгла, липса на мотивация или случайни депресивни състояния.

Може ли спирането на употребата на ашваганда да причини безпокойство

Преустановяването на употребата на която и да е билка може потенциално да доведе до временно увеличаване на симптомите на тревожност, особено ако билката е била използвана за справяне със стреса или безпокойството. Това явление, известно като рикошет тревожност, може да възникне при внезапно спиране на вещества, които са повлияли невротрансмитерния баланс в мозъка.

Важно е обаче, че няма известни проучвания, които да предполагат, че спирането на ашваганда може да причини безпокойство. Всъщност доказателства сочат, че като истински адаптоген, ашваганда обикновено не влияе върху функциите на тялото повече от необходимото, нито причинява симптоми на отнемане.

Може ли ашваганда да се използва за лечение на тревожност

Проучване от 2019 г. изследва ефектите на ашваганда върху стреса при възрастни. Участниците са приемали ашваганда или плацебо в продължение на 60 дни. Тези, които приемат ашваганда, показват намалени нива на тревожност и стрес. Нивата на хормоните, свързани със стреса, също се подобриха.

Ашваганда се смята широко за безопасна и ефективна добавка за облекчаване на тревожност и депресия. Въпреки това, не всеки има еднаква химия на мозъка и тялото и всички лекарства и добавки могат да повлияят на всеки по различен начин.

Ашваганда - за какво помага и как е правилно да се пие

Важно е да използвате добавките с ашваганда предпазливо и под ръководството на медицински специалист, особено ако имате проблеми с щитовидната жлеза или автоимунни проблеми или приемате лекарства за понижаване на кръвната захар или кръвното налягане.

Ако обмисляте да използвате ашваганда, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, за да гарантирате безопасната и подходяща употреба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com