Може ли водата от маруля да ви помогне да заспите?

1413
Може ли водата от маруля да ви помогне да заспите?
Снимка: iStock

Водата от марули, едно донякъде нетрадиционно средство, през последните години привлече вниманието като потенциална естествена помощ за сън. Макар да не е толкова известна, колкото чая от лайка или топлото мляко, някои хора твърдят, че водата от маруля може да помогне за подобряване на качеството на съня. Но може ли водата от маруля действително да ви помогне да заспите, или това е просто поредната здравна мода?

Водата от маруля се приготвя, като се варят листа от маруля във вода и получената течност се пие преди лягане. Привържениците на това средство твърдят, че марулята съдържа естествени съединения, като лактукарий и Lactuca sativa, които имат леки седативни свойства. Смята се, че тези съединения имат успокояващ ефект върху нервната система, което улеснява заспиването и поддържането на съня през цялата нощ.

Лекар разкри 3 лесни начина за бързо заспиване при безсъние

Макар че научните изследвания конкретно върху предизвикващите сън свойства на водата от маруля са ограничени, някои проучвания са изследвали потенциалните ползи от марулята и нейните съединения. При проучвания върху животни например е установено, че лактукариумът има лек аналгетичен (болкоуспокояващ) и седативен ефект. Въпреки това концентрациите на тези съединения в марулята може да са твърде ниски, за да предизвикат значителни стимулиращи съня ефекти при хората.

Освен това ефектът на плацебо може да играе важна роля за отчетения успех на водата от маруля като помощно средство за сън. Вярата, че дадено средство ще ви помогне да заспите, може да доведе до психологическа реакция на релаксация, което улеснява заспиването.

Забравете за трудното заспиване – трябват ви само 2 минути

От съществено значение е да се помни, че индивидуалните реакции към средствата за сън могат да варират в широки граници. Това, което действа при един човек, може да не действа при друг. Макар че водата от маруля може да е подействала при някои хора, други може да не изпитат същите ползи. Освен това вкусът на водата от маруля може да не е привлекателен за всички, което може да повлияе на ефективността ѝ като средство за сън.

Въпреки че научните доказателства в подкрепа на идеята, че водата от маруля може да ви помогне да заспите, са ограничени, някои непотвърдени данни сочат, че тя може да има лек успокояващ ефект. Ако се борите с проблеми със съня, струва си да опитате различни природни средства, включително вода от маруля, за да видите дали ви действат.

Въпреки това е важно да се консултирате с медицински специалист, ако имате хронични проблеми със съня или ако приемате лекарства, тъй като водата от маруля не трябва да се използва като заместител на медицински съвет или лечение. В крайна сметка ефективността на водата от маруля като помощно средство за сън може да варира при различните хора, така че е важно да подходите към нея с отворено съзнание и реалистични очаквания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com