Можем ли да ядем плодове, ако сме на диета с ниско съдържание на въглехидрати?

11350
Можем ли да ядем плодове, ако сме на диета с ниско съдържание на въглехидрати?
Снимка: iStock

Хората на нисковъглехидратна или кетогенна диета може да искат да избягват повечето плодове, за да предотвратят кетоза. Няколко изключения с ниско съдържание на въглехидрати включват авокадо, домати и някои горски плодове.

Повечето хора са съгласни, че плодовете се вписват перфектно в здравословния начин на живот.

Въпреки това, хората на диета с ниско съдържание на въглехидрати са склонни да избягват плодовете. Има дори хора с ниско съдържание на въглехидрати, които стигат до крайности и казват, че плодовете са направо нездравословни.

Междувременно повечето специалисти по здраве и начин на живот съветват хората да ядат плодове всеки ден.

В резултат на това въпросът дали плодовете са приемливи на диета с ниско съдържание на въглехидрати изглежда се появява през цялото време. Тази статия разглежда отблизо доказателствата.

Плодове и ниско съдържание на въглехидрати - дилемата

Основната цел на диетите с ниско съдържание на въглехидрати е ограничаването на въглехидратите.

Това включва ограничаване на храните, които съдържат най-много въглехидрати, включително бонбони, сладки безалкохолни напитки и кореноплодни зеленчуци като картофи, както и зърнени продукти като паста и хляб.

Но плодовете, въпреки ореола на здравето, също са склонни да бъдат доста богати на въглехидрати, предимно прости захари, глюкоза и фруктоза.

Плодовете съдържат много повече въглехидрати от зеленчуците с ниско съдържание на въглехидрати, но са с по-малко въглехидрати от храни като хляб или паста.

Важно е да имате предвид, че не всички диети с ниско съдържание на въглехидрати са еднакви. Няма ясна дефиниция какво точно представлява диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Дали някой може или трябва да включва плодове в диетата си зависи от много неща.

Това включва техните текущи цели, нива на активност, текущо метаболитно здраве и лични предпочитания.

Човек, който се стреми да яде не повече от 100-150 грама въглехидрати на ден, може лесно да се побере в няколко парчета плод на ден, без да надвишава лимита си.

Но някой, който е на кетогенна диета с много ниско съдържание на въглехидрати с под 50 грама на ден, всъщност няма много място.

Вместо да харчите целия бюджет за въглехидрати за 1 или 2 парчета плод, би било по-добре да го изразходвате, като ядете много зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати, които са много по-хранителни, калория за калория.

Какво ще кажете за фруктозата

Плодовете имат сладък вкус, защото съдържат смес от фруктоза и глюкоза.

Много се говори за вредните ефекти на трапезната захар и царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза, главно защото съдържат толкова много фруктоза.

Проучванията показват, че прекомерният прием на фруктоза е свързан с всякакви здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет тип 2 и метаболитен синдром.

Ролята на фруктозата обаче все още е спорна и няма сериозни доказателства, които да доказват, че тя е вредна в нормални количества.

Много е важно да разберете, че фруктозата може да бъде вредна само в контекста на определен начин на живот. За хората, които са неактивни и се хранят на западна диета с високо съдържание на въглехидрати, консумацията на много фруктоза може да причини вреда.

Но хората, които са здрави, слаби и активни, могат да си позволят да ядат малко фруктоза. Вместо да се превърне в мазнина, той ще отиде за попълване на запасите от гликоген в черния дроб.

Ако вече ядете здравословна диета, базирана на истинска храна с много протеини и мазнини, малки количества фруктоза от плодове няма да навредят.

Плодовете също съдържат фибри, много вода и значително съпротивление при дъвчене. Почти невъзможно е да преядете с фруктоза просто като ядете плодове.

Възможните вредни ефекти на фруктозата се отнасят за фруктозата от добавени захари, а не от истински храни като плодовете.

Плодовият сок обаче е друга история. В него практически няма фибри, няма устойчивост на дъвчене и може да съдържа почти същото количество захар като безалкохолна напитка. Плодовете са добре, плодовият сок не е.

Плодовете обикновено са здравословни

Най-добрият начин да влезете в хранителна кетоза и да изпитате пълните метаболитни ползи от диетите с ниско съдържание на въглехидрати е да намалите въглехидратите, обикновено под 50 грама на ден. Това включва плодове.

Има много причини хората да приемат такава диета. Някои го правят по здравословни причини като затлъстяване, диабет или епилепсия. Други просто се чувстват най-добре като се хранят по този начин.

Няма причина да обезкуражавате тези хора да избягват плодовете. Не съдържа основни хранителни вещества, които не можете да получите от зеленчуците.

Докато някои с ниско съдържание на въглехидрати може да се справят най-добре с ограничаване на плодовете, същото може да не се отнася за други.

Пресните плодове са здравословни, непреработени храни, които са богати на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.

Плодовете със сигурност са много по-здравословни варианти от преработената нездравословна храна, която хората влагат в телата си всеки ден.

Плодове с ниско съдържание на въглехидрати

Не всички плодове са с високо съдържание на захар и въглехидрати.

Някои дори се считат за зеленчуци поради липсата на сладост.

Хората на нисковъглехидратни или кетогенни диети може да искат да избягват повечето плодове, тъй като те могат да предотвратят кетоза.

Няколко изключения с ниско съдържание на въглехидрати включват авокадо, домати и някои горски плодове.

За тези, които не спазват диета с ниско съдържание на въглехидрати, плодовете са здравословни храни, които определено могат да бъдат част от здравословна диета, базирана на истинска храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com