На каква възраст започва атеросклерозата?

17711
На каква възраст започва атеросклерозата?
Снимка: iStock

Атеросклерозата, прогресивно състояние, характеризиращо се с натрупване на плака в артериите, е основен фактор за сърдечносъдовите заболявания. Началото на атеросклерозата е сложен процес, който се влияе от различни фактори, включително генетика, начин на живот и общо здравословно състояние.

Въпреки че точната възраст, на която започва атеросклерозата, може да варира при различните хора, изследванията показват, че ранните етапи на това състояние могат да се развият в детска възраст.

Атеросклерозата често се счита за заболяване на зрялата възраст, като засяга предимно лица в 40-те и повече години. Проучванията обаче разкриват, че основните процеси, водещи до атеросклероза, могат да започнат много по-рано. Началото на атеросклерозата обикновено започва с наличието на рискови фактори като високо кръвно налягане, високи нива на холестерол, тютюнопушене и заседнал начин на живот. Тези фактори могат да допринесат за образуването на мастни отлагания или плаки по вътрешните стени на артериите.

Учени: Този плод чисти артериите и предпазва от атеросклероза, яжте го всеки ден

Изследванията показват, че ранните признаци на атеросклероза могат да бъдат открити при деца и юноши. Проучванията при аутопсия откриват мастни ивици, предшественик на атеросклеротичните плаки, в артериите на лица на възраст едва 10 години. Натрупването на тези мастни ивици се влияе от фактори като хранителен режим, семейна история и излагане на елементи от околната среда. Затлъстяването в детска възраст и лошите хранителни навици могат да допринесат за развитието на атеросклеротични лезии, създавайки предпоставки за бъдещи сърдечносъдови усложнения.

Прогресирането на атеросклерозата има тенденция да се ускорява през юношеството и ранната зряла възраст. Фактори като хормоналните промени, по-голямата независимост, водеща до избор на хранителен режим, и навиците в начина на живот допълнително допринасят за развитието на атеросклеротични плаки. Макар че тези ранни етапи може да не предизвикват забележими симптоми, те създават предпоставки за по-напреднала атеросклероза на по-късен етап от живота.

Докато хората достигнат 20-те и 30-те си години, атеросклерозата може да продължи да прогресира, особено ако рисковите фактори се запазят. Кумулативните ефекти от продължаващото въздействие на рисковите фактори могат да доведат до стесняване и втвърдяване на артериите, да повлияят на кръвния поток и да увеличат риска от сърдечносъдови инциденти.

Навици, които могат да разрушат сърцето: Риск от атеросклероза и инфаркт

Изключително важно е да се осъзнае значението на превантивните мерки още от ранна възраст. Изборът на здравословен начин на живот, включващ балансирана диета, редовна физическа активност и избягване на тютюневи изделия, може да изиграе важна роля за намаляване на риска от атеросклероза. Редовните здравни прегледи и наблюдението на рисковите фактори са от съществено значение за ранното идентифициране и решаване на потенциални проблеми.

Въпреки че атеросклерозата обикновено се свързва с остаряването, нейните корени могат да бъдат проследени назад до детството и юношеството. Взаимодействието на генетичната предразположеност и факторите на начина на живот определя кога започва атеросклерозата, което подчертава значението на възпитаването на здравословни навици в ранна възраст, за да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания в бъдеще.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com