Най-добрите и най-лошите напитки за пиене преди лягане

20001
Най-добрите и най-лошите напитки за пиене преди лягане
Снимка: iStock/Guliver

Науката казва, че това, което пиете преди лягане (и няколко часа преди това) определено може да повлияе на съня ви. Изследванията показват, че чаят от лайка може да ви помогне да заспите - но експертите предлагат да ограничите приема, така че необходимостта да използвате тоалетната да не ви събужда по-късно.

Но първо, важно е да се отбележи, че всеки трябва да избягва да пие твърде много течности точно преди лягане. И това предупреждение е особено важно, ако сте по-възрастни, имате чувствителен пикочен мехур или приемате лекарство, което може да увеличи уринирането.

Ако припознавате себе си в някое от гореспоменатите състояние най-добре е да спрете да пиете всякакви напитки (освен глътка или две вода за утоляване на жаждата) три до четири часа преди лягане.

Най-добрите напитки за пиене преди лягане

Вода

Обикновената вода е най-здравословната и най-добрата напитка, която можете да пиете по всяко време на деня, включително преди лягане. Има нула калории и предотвратява дехидратацията, състояние, което може да причини мъгляви мисли, да ви направи мрачни и да увеличи риска от запек и камъни в бъбреците.

Изследванията показват, че може да има връзка между дехидратацията и по-лошия сън, но са необходими повече данни, за да се обясни дали едното причинява другото и ако е така, по-конкретно кое причинява кое.

Чай от лайка

Изследванията показват, че лайката е успокояваща и предизвиква сънливост. Някои проучвания са установили, че чаят от лайка допринася за по-добър нощен сън. Има успокояващ, затоплящ ефект. Като знаете, че приемате нещо, което е свързано с релаксацията, това само по себе си може да има положителен ефект.

Позата, в която партньорите спят, разкрива какви са техните взаимоотношения

Най-лошите напитки за пиене преди лягане

Алкохол

Може да ви направи сънливи, но коктейлът не е непременно средство за добър сън. Алкохолът може абсолютно да наруши моделите на съня, особено важните мозъчни вълни, които имаме, когато спим. Това прави по-трудно заспиването.

Най-добре спрете да пиете алкохол от всякакъв вид четири часа преди лягане и да пиете не повече от едно питие на вечер за по-добро качество на съня. Отнема един час и 15 минути, за да се метаболизира една напитка, така че може да бъде полезно да си дадете допълнително време, плюс времето да пиете допълнителна вода, за да я изхвърлите от системата си.

Кафе

Тук няма изненади, ясно е, че кафето е проблематично да се пие преди сън по две причини. Има диуретичен ефект, което означава, че насърчава уринирането, а кофеинът ви държи будни. Дори и безкофеиновото кафе  може да ви държи будни.

Черен или зелен чай

Черният и зеленият чай съдържат кофеин и са диуретици, така че не са най-добрите напитки преди лягане поради същите причини като кафето. Избягвайте ги в рамките на четири до шест часа преди лягане, тъй като е доказано, че дори малко кофеин е вредно за моделите на съня и потенциално прави заспиването по-трудно.

Газирани напитки

Комбинацията от кофеин и захар, съдържаща се в повечето газирани напитки, може да причини проблеми със съня. Дори в напитката да няма нито едно от двете, мехурчетата от газирането могат да ви държат будни.

Напитките, които твърдят, че помагат на съня, но нямат много доказателства за това

Бъдете внимателни, когато разчитате на тези напитки за по-добър сън. Към днешна дата няма доказателства, които да подкрепят, че те наистина могат да подобрят почивката ви.

Смеси за напитки с магнезий

Тъй като магнезиевият дефицит се свързва с нарушения на съня, човек би си помислил, че добавките могат да бъдат полезни за осигуряване на спокоен сън.

Напитките с инфузия на магнезий могат да помогнат за съня, като помагат за регулирането на мелатонина (хормон, предизвикващ сън) и понижават кръвното налягане. Количеството магнезий в тези напитки обаче може да не е достатъчно, за да направи разликата.

Ако спите само по 5 часа, с тялото ви ще се случи това

Топло мляко

Може да работи, защото млякото е комфортна храна, която помага на някои хора да заспят поради плацебо ефекта. Може също да е триптофанът в него или други протеини, които помагат на хората да заспят. Няма обаче научни доказателства, които да показват, че подобрява съня.

Към топлото мляко трябва да се подхожда с повишено внимание, защото може да причини стомашен рефлукс при тези с гастроезофагеална рефлуксна болест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com