Най-добрите и подходящи за диабет подправки за управление на кръвната захар

40772
Най-добрите и подходящи за диабет подправки за управление на кръвната захар
Снимка: monicore / Pixabay

Подправките подобряват вкуса на всяко ястие. Те добавят вкус, цвят, сочност, текстура и визуална привлекателност. Независимо дали става въпрос за сос или мазнина, дип или дресинг, туршия или консерва, подправките допълват храната в чинията.

Но е лесно да забравите, че не всички подправки са „безплатни“. Те наистина съдържат калории и въглехидрати, които трябва да бъдат взети предвид при планирането на вашето хранително хранене.

Примери за такива, които не съдържат въглехидрати, могат да включват сок от лимон или лайм, ароматизиран оцет и кисели краставички от копър. И все пак най-често срещаните подправки съдържат въглехидрати и трябва да се имат предвид при планирането на хранене.

За хората с всякакъв тип диабет обръщането на внимание на подправките е важна част от управлението на плана за хранене и знанието как те влияят на нивата на кръвната ни захар.

Защо етикетите за хранителните стойности са важни за хората с диабет

Подправките най-вече допринасят за въглехидратите и мазнините към това, което ядете. И двата макронутриента имат пряк ефект върху нивата на глюкозата, или чрез разграждане на глюкоза, или чрез забавяне на храносмилането - и двете влияят на кръвната Ви захар.

Подходящи ли са подправките за ядене от хора с диабет

Освен ако няма конкретна диагностицирана медицинска причина, като алергия или непоносимост към глутен, никоя храна не е забранена съгласно настоящите диетични указания.

Учени: Това е най-полезният сок при диабет

Въпреки това, активното управление на количеството въглехидрати и мазнини, които приемате, е важна част от управлението на диабета, според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания.

Ако имате диабет, това означава, че трябва да изберете кога да ядете определена храна или подправка, какво количество да ядете и дали вместо това да ядете заместител.

Могат ли хората с диабет да ядат майонеза

Да, човек с диабет може да яде майонеза.

Майонезата има по-малко от един грам въглехидрати на супена лъжица. Но с 10 грама обща мазнина (1,6 грама от наситени мазнини) може да се счита за високо съдържание на мазнини. Така че може да искате да ограничите количеството майонеза, което ядете, или да намерите алтернатива.

Ето няколко алтернативи, които да разгледате:

Сурово авокадо, което има малко под един грам въглехидрати и 1,5 грама обща мазнина в супена лъжица

Обикновено гръцко кисело мляко с ниско съдържание на мазнини, което има 0,4 грама въглехидрати и 0,2 грама обща мазнина в 10 грама

 

Полезна ли е горчицата за хора с диабет

Горчицата се предлага в много разновидности, от стандартно жълто до пикантно кафяво. Като цяло е с ниско съдържание на въглехидрати и добавя много вкус, без да повишава нивата на кръвната захар.

Въпреки това, поради разнообразието от съставки, които могат да влязат в горчицата, е важно да проверите хранителната информация за конкретната горчица, която се използва.

Една супена лъжица приготвена жълта горчица съдържа 0,6 грама въглехидрати на порция от 10 грама или 1 супена лъжица. Дижонска горчица, пикантна кафява горчица и пълнозърнеста горчица имат 0 грама въглехидрати на супена лъжица. Дресингът с медена горчица обаче има 3,6 до 6,0 грама въглехидрати във всяка супена лъжица.

Можете ли да ядете кетчуп, ако имате диабет

При кетчупа проблемът може да не е от самата подправка, а от изяденото количество. Една супена лъжица кетчуп има малко под 5 грама въглехидрати. Но кой яде само една супена лъжица?

Предлага се и кетчуп без добавена захар. Съдържа само 10 калории и 1 грам въглехидрати на порция, което го прави чудесна алтернатива за хора, живеещи с диабет.

Подходящ ли е соевият сос за хора с диабет

При соевия сос проблемът не е с въглехидратите (по-малко от 1 грам на супена лъжица), а по-скоро с натрия (сол). Една супена лъжица обикновен соев сос съдържа 879 милиграма натрий. Това е 38% от дневната доза за някой, който яде 2000 калории на ден.

Какви подправки са най-добри за хора с диабет

Хората с диабет, точно както много хора по света, често се обръщат към различни подправки, за да добавят допълнителен вкус или характер на това, което ядат.

Подправките са подходящи за хора с диабет. Всъщност изследване от 2019 г. показва, че някои подправки действително помагат за понижаване на нивата на глюкозата и подобряват управлението на диабета като цяло.

Конвенционалните диетични методи за лечение (захарен диабет) включват използването на кулинарни билки и/или подправки. Подправките отдавна са известни със своите антиоксидантни, противовъзпалителни и антидиабетни свойства. Този преглед изследва антидиабетните свойства на често използвани подправки, като канела, джинджифил, куркума и кимион, и употребата на тези подправки за превенция и лечение на диабет и свързаните с него усложнения.

Подобно на всяко нещо, което се консумира, броят на калориите и въглехидратите на всяка подправка остава важен фактор.

Подходящи за диабет опции за рецепти и домашно приготвени сосове

Домашно приготвените сосове също могат да отворят цял нов свят на вкус, особено когато тези сосове се основават на културни традиции и лични предпочитания. Ето някои опции за коригиране на рецепти, които може да имат по-малко въздействие върху вашето здраве и кръвна захар:

Вместо сладък сос за барбекю, опитайте сос чимичури на основата на зехтин, пресни билки и малко черен пипер.

Песто от билки и ядки може да се използва вместо сладък доматен сос от буркан.

Зехтинът, със или без билки, може да заеме мястото на млечното масло и да донесе здравословни ненаситени мазнини в чинията.

Салсата носи яркост на базата на пресни домати, лук, люти чушки, лимонов сок и подправки. Може да се използва като дип, върху сандвич или за добавяне на вкус към яхния.

Ендокринолог разкри кое мляко намява и кое увеличва риска от диабет

Можете да направите оцетен пипер сос (направен от чушки, натопени в оцет).

Соковете от лимон и лайм също са алтернатива за хора с диабет, за да усъвършенстват своите рецепти, без да добавят калории или въглехидрати.

Подправките не са забранени за хора с диабет. И все пак, както всяка храна или напитка, те могат да съдържат калории и въглехидрати и трябва да бъдат взети предвид при планирането на храненето.

Подправките, които избираме, могат да повлияят на нивата на глюкозата, които играят голяма роля в управлението на диабета. Да се уверите, че знаете хранителната информация във всяка подправка – включително въглехидрати, мазнини и натрий – е от ключово значение за решаването на най-доброто за вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

7 храни, които ще понижат кръвното ви налягане

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Лесен трик, с който прането ще изсъхне само за няколко часа

Къде е най-доброто място за съхранение на лекарства у дома?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com