Топ 8 на най-полезните храни за бременни

6036
Топ 8 на най-полезните храни за бременни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Не е тайна, че правилното хранене по време на бременност е важно, защото пряко влияе върху това как се развива бебето и как протича самата бременност.

Разбира се, всяка бременна жена може да има свои собствени характеристики (алергични реакции, индивидуална непоносимост), но като цяло има определен списък с продукти, които се препоръчват за употреба от всички жени, които се готвят да станат майки.

Колкото бъдещата майка се придържа към здравословна диета, толкова по-лесно ще бъде да привикнете детето към нея по-късно.

Как да възстановим тялото след бременност

1. Орехи

По принцип е добре бременните да ядат всякакви ядки, ако не са алергични, защото това не само ще насити тялото с хранителни вещества, но и ще намали риска детето й да стане алергично към ядки. Но орехите са най-полезни за бъдещите майки! Те имат високо съдържание на омега-3 и омега-6 (полиненаситени мастни киселини), а също така са богати на витамин Е, фолиева киселина (важна за правилното развитие на плода), витамини В. мед, манган, кобалт, фосфор и до голяма степен покриват дефицита на калий, цинк, магнезий и желязо.

От практическа гледна точка орехите облекчават тялото от задържане на излишни течности, повишават хемоглобина, предпазват бременните жени от заболявания на щитовидната жлеза поради високото съдържание на йод, имат имуностимулиращо и общоукрепващо действие.

2. Боб

Бобът е с високо съдържание на протеини и е отличен източник на фибри. Нестабилната работа на стомашно-чревния тракт е един от основните проблеми на всички бременни жени, особено в последните етапи: може да се появят запек и хемороиди. Използването на боб ще бъде отлична превенция за подобни проблеми.

3. Пълнозърнести храни

Те включват ечемик, елда, овес и киноа. Техните пълнозърнести храни са богати на фибри, витамин Е, селен, фитонутриенти (растителни съединения, които защитават клетките) и протеини. Такива зърна е добре да се използват в салати, като се комбинират със скариди, домати или авокадо, или се прави препечен хляб от тях.

4. Зеленчуците, зелените и тъмнозелените

По време на бременността ще трябва да добавяте зеленчуци навсякъде, където можете, ако искате да наситите тялото с витамини и хранителни вещества по естествен начин: зелените са богати на витамини А, С и К, както и на фолиева киселина. Най-полезните зеленчуци за бъдещите майки са спанак, зеле.

5. Диетично месо

Бременната жена се нуждае от протеин, чийто отличен източник е червеното, постно месо, приготвено на пара или задушено, но не пържено (важно е месото да е без кръв и да се готви дълго време, за да се елиминира риска от инфекция).

Защо е полезно бременните жени да плуват редовно

6 и 7. Плодове и зеленчуци от всички цветове

Бременната жена трябва да се опре на плодовете и зеленчуците, това всеки го знае. В същото време цветовата схема трябва да бъде възможно най-разнообразна, тъй като всяка цветова група осигурява на тялото различни витамини и минерали.

8. Яйца

Яйцата също са източник на протеин за бременна жена, а протеинът, както знаете, е строителен материал за феталните клетки. Яйцата съдържат и холин, който има положителен ефект върху формирането на мозъка на плода и неговата нервна система.

Въпреки тези предимства по време на бременност има висок риск от повишаване на холестерола в кръвта, така че не се препоръчва да се ядат повече от две яйца на ден.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com