НЕ ГИ ХВЪРЛЯЙТЕ: Изсушени кори на този цитрусов плод носят огромни ползи

15208
НЕ ГИ ХВЪРЛЯЙТЕ: Изсушени кори на този цитрусов плод носят огромни ползи
Снимка: iStock

Цитрусовите плодове са сред най-предпочитаните през зимата. Причините вероятно се коренят и в миналото, когато доставката им в България е била именно покрай светлите коледни и дългоочакваните новогодишни празници. По традиция или не българинът масово увеличава консумацията на цитрусови плодове през зимата, като това е отлично решение, носещо здравословни ползи. Богати на витамин С, цитрусовите плодове помагат на организма да се справи по-лесно с вирусни и простудни заболявания през студения сезон. Едни от най-предпочитаните цитрусови плодове са мандарините, като интересният момент е, че изсушени кори на този цитрусов плод намират приложение в редица направления и също са полезни. Вижте защо.

Ползите от употребата на изсушени кори от този цитрусов плод

Известно е, че мандарините облекчават стреса с аромата си, освежават, хидратират и доставят на тялото ценни витамини и минерали, сред които най-много витамин С. Малко известен обаче е фактът, че с много по-голяма полза и съдържание на ценни вещества са изсушени кори от този цитрусов плод. Корите на мандарините, чиито произход е Индия, са богати на органични киселини, антиоксиданти, етерични масла, каротеноиди и намират приложение в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, стреса, възпалителните реакции, алергиите. Ароматът освежава, а поставянето на изсушени кори от мандарини на няколко места в дома пречиства въздуха, справяйки се с бактериите в него. За какво друго се използват и са ценни изсушени кори на този цитрусов плод? 

1. Задоволяване на дневната нужда от витамин С

Само около 40 сушени кори от мандарини задоволяват нуждите на организма от витамин С. В това отношение корите са по-полезните от самия плод, тъй като съдържат повече от витамина в сравнение с пулпата.

Яжте мандарини по веднъж на ден, ако имате някое от тези заболявания

2. Зимен чай

Добавянето на изсушени кори към чая през зимата или запарването на кори и консумацията на напитката като чай, богат на витамини, е добър начин да се погрижите за здравето си през зимата. Чаят е полезен не само за засилване на собствените съпротивителни сили на организма и стимулиране на имунната система, но и е доказано благотворното му действие при стрес, нервно напрежение, неврози и проблеми със съня.

3. Ароматни сашета

С прибирането на кори от мандарини с малки торбички може да си направите ароматизатори за дома или за дрешника ви. Ароматът на мандарини събужда сетивата, енергизира, подобрява настроението и облекчава стреса. Допълнителен бонус е, че дрехите в гардероба, в който сте поставили подобен ароматизатор, остават свежи.

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат мандарини

4. Подобряване на здравословното състояние при редица заболявания

Ако страдате от хипертония, затлъстяване, диабет, добре е да знаете, че изсушени кори на този цитрусов плод ви помага да намалите нивата на калия и лошия холестерол в тялото си и да държите кръвната захар под контрол. Консумацията на мандарини и на корите им задоволяват страстта към захар и заменят сладкишите, което помага за постигане и задържане на нормални килограми.

5. Прочистване на въздуха в стаята на болен от вирусна инфекция

Невероятно, но факт – етеричното масло, отделяно от корите на мандарините, дезинфекцира въздуха и ускорява лечебния процес при грип и инфекции.

6. Възпитание на котката

Ако домашният ви любимец си върши естествените нужди не на определеното за това място, изсушени кори на този цитрусов плод ще ви помогнат да отучите сладката писана от нежеланото изхождане в даден ъгъл на стаята. Ароматът на мандарини ги отблъсква, така че поставянето на кори от мандарини на местата, на които котето се изхожда, а не трябва ще го откаже от този навик. Така мандарините се превръщат и в своеобразно средство за възпитание на котките.

По колко мандарини може да се ядат на ден - всеки трябва да знае това

7. Здраве за храносмилателната система

При дисбактериоза и проблеми с храносмилателната система лъжичка изсушени кори на този цитрусов плод, добавена към ястието, ще помогне за възстановяването на баланса на храносмилателната система.

Противопоказания при консумация на изсушени кори на този цитрусов плод

Не се препоръчва консумация на корите за страдащите от колит, гастрит и язва, както и при повишена киселинност на стомаха. Избягвайте консумацията и се възползвайте от другите приложения на изсушените кори и ако същите са обработени с бои и други средства за блясък и цвят от производителя, търговеца или друг по веригата. Как да познаете? Ако пускат цвят при допир или измиване, както и ако са прекалено съвършени и лъскави, не ги консумирайте.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com