НЕ хвърляйте обелките от картофи! Ето за какво може да ги използвате

7952
НЕ хвърляйте обелките от картофи! Ето за какво може да ги използвате
Снимка: iStock

Изхвърляте ли картофените кори? Ако е така, след като прочетете тази статия и знаете всичките им предимства, няма да искате да го правите отново.

Всеки харесва картофи, но можем ли да кажем същото за корите им? Може би никога не сте обмисляли да ги ползвате, но те имат различни предимства, които за съжаление не използваме, и без да знаем ги хвърляме на боклука, лишавайки ни от многобройните им свойства. Нека разберем заедно и да видим как могат да бъдат използвани повторно.

Корите на тази грудка съдържат полизахариди, известни още като диетични фибри, богати са на калий и, макар и в по-малки количества, съдържат витамин С, витамин В, тиамин, рибофлавин, ниацин и много други минерали като калций, магнезий, цинк и желязо. В сравнение с останалата част от картофа кората съдържа много повече хранителни вещества: 100 грама съдържат 7 пъти повече калций от същото количество в картофеното пюре.

Пробвате ли тази рецепта за пресни картофи - няма да ги правите по друг начин

Ползите, които носят за нашето здраве

Добро храносмилане

Кората на картофите се състои от диетични фибри, които помагат на стомашно-чревния тракт да изпълнява функциите си по най-добрия възможен начин. Диетичните фибри спомагат за забавянето на усвояването на хранителните вещества в стомаха, като по този начин дават усещане за удовлетворение. Освен това, като улесняват движението на червата, те облекчават запека, предотвратяват абсорбцията на токсични вещества и лош холестерол в червата и имат детоксикиращ ефект върху тялото.

Подобрете кръвообращението

Благодарение на своите антиоксидантни, лечебни и антибактериални свойства, чаят от картофени кори ще помогне за подобряване на кръвообращението и намаляване на възпалението. След като варите картофите, никога не изхвърляйте водата от варенето, а я пийте топла или студена.

Подпомага зарастването на рани

Картофените кори съдържат антимикробни и лечебни свойства, които подпомагат заздравяването на рани. Благодарение на отличния си заздравяващ капацитет, те предотвратяват развитието на бактерии и гъбички, като по този начин избягват развитието на инфекции в раната. Неслучайно сварената кора се използва като превързочен материал при изгаряния.

Полезни ли са пресните картофи за вас?

Помага за предотвратяване на риска от сърдечно-съдови заболявания

Калият, съдържащ се в кората на картофите, намалява риска от евентуален инфаркт, диетичните фибри предотвратяват усвояването на лошия холестерол в червата. Поради тази причина кората помага за намаляване нивата на холестерола в кръвта, избягвайки риска от сърдечно-съдови заболявания.

Предотвратява стареенето

Картофените обелки могат да овлажнят кожата и да освободят антиоксиданти, като по този начин намаляват появата на бръчки и същевременно предпазват от възпаления и кожни инфекции.

Въпреки че през повечето време картофите се приготвят без кожата, кората също се яде и е страхотна закуска, която можете да комбинирате с някои топинги. Но внимавайте, трябва да сте сигурни, че имате пресени продукти, брани максимум пет месеца назад, в сезон, съхранявани далеч от източници на светлина, без кълнове и от биологично земеделие, в противен случай е по-добре да не ги консумирате.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com