Не изхвърлайте водата от сварените банани, ето колко е полезна

5196
Не изхвърлайте водата от сварените банани, ето колко е полезна
Снимка: pixabay

Варенето на банани и консумирането на получената вода придоби популярност като средство за защита на здравето през последните години, като привържениците твърдят, че тази практика носи различни ползи. Пиенето на вода от сварени банани има потенциални ползи за здравето.

Едно от основните предимства, които се приписват на банановата вода, е нейното сънотворно действие. Бананите съдържат аминокиселина, наречена триптофан, която е прекурсор на серотонина и мелатонина - невротрансмитери, които регулират настроението и циклите сън-бодърстване.

Варенето на бананите позволява на тези съединения да се отразят във водата, създавайки напитка, която според някои може да насърчи релаксацията и да подобри качеството на съня. Макар че индивидуалните реакции към подобни средства могат да варират, успокояващият ефект на триптофана върху нервната система е добре установена концепция.

Знаете ли какви витамини има в банана?

Освен това се твърди, че водата от сварени банани има благоприятни ефекти върху храносмилането. Самите банани са добър източник на диетични фибри, които подпомагат поддържането на здрава храносмилателна система. При варенето на бананите част от разтворимите фибри се освобождават във водата, като по този начин се създава напитка, която може да помогне за облекчаване на храносмилателни проблеми като подуване на корема и запек. Топлата температура на банановата вода може да има и успокояващ ефект върху храносмилателния тракт, осигурявайки облекчение на хората със стомашно-чревен дискомфорт.

Привържениците твърдят, че банановата вода може да бъде полезна за регулиране на кръвното налягане. Бананите са богати на калий - минерал, известен с ролята си за регулиране на кръвното налягане. Варенето на бананите позволява на част от съдържанието на калий да премине във водата. Адекватният прием на калий се свързва с по-ниски нива на кръвното налягане, а включването на бананова вода в диетата може да допринесе за постигането и поддържането на здравословно кръвно налягане.

По колко банана на ден ще „напълнят резервоара“ на нашето тяло?

Важно е да се отбележи, че макар тези потенциални ползи да са интригуващи, научните изследвания върху конкретните предимства на пиенето на вода от сварени банани са ограничени. Освен това концентрацията на хранителни вещества във водата може да е сравнително ниска в сравнение с консумацията на целия плод. Винаги е препоръчително подобни практики да се допълват с балансирано и разнообразно хранене за цялостно здраве.

Някои смятат, че водата от сварени банани предлага потенциални предимства, включително подобряване на съня, облекчаване на храносмилането и управление на кръвното налягане. Въпреки че тези твърдения се основават на хранителните компоненти на бананите и потенциалното им отмиване във водата по време на варенето, са необходими повече изследвания, за да се обосноват тези твърдения. Както и при всички други практики, свързани със здравето, преди да включите подобни средства в ежедневието си, се препоръчва да се консултирате със здравен специалист, особено при хора с вече съществуващи заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com