Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

2056
Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат
Снимка: Istock

Ако искате да отслабнете, няма как избегнете здравословната диета и редовните упражнения, които са задължителни. Когато се използват заедно със здравословен начин на живот, някои добавки също могат да бъдат от полза, за да ви помогнат да постигнете целите си, казват лекарите.

Вижте още: 8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

Важно е да се отбележи, че всеки път, когато започнете да приемате нова добавка, трябва да го правите под лекарско наблюдение. Това е така, защото добавките могат да взаимодействат с лекарства и да влошат определени медицински състояния.

Днес ви представяме 6 хранителни добавки, които ще ви помогнат да се вталите:

1. Протеин

Въпреки че е най-добре да получавате постни източници на протеини от вашата диета - пиле, риба или бобови растения, например - приемането на протеинова добавка на прах също може да ви помогне да отслабнете, казват експерти.

Протеинът е от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите, включително мускулите“, обяснява Дев Батра, MD, интервенционален рентгенолог в Тексаския съдов институт. „Увеличаването на приема на протеини може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време, намалявайки общия прием на калории. Също така засилва метаболизма ви, като подпомага загубата на мазнини, като същевременно запазва чистата мускулна маса.“

2. Екстракт от зелен чай

Зеленият чай има много известни ползи за здравето, включително намален риск от хронични заболявания като сърдечни, диабет и някои видове рак. Също така може да ви помогне да отслабнете, казва Батра.

Зеленият чай е пълен с антиоксиданти и хранителни вещества, които имат мощен ефект върху тялото. Екстрактът увеличава изгарянето на мазнини и подобрява физическото представяне, което го прави отлична добавка за отслабване“, казва той пред Best Life.

Консумирането на зелен чай или екстракт от зелен чай съдържа компоненти, които могат да помогнат за леко засилване на метаболизма и насърчаване на изгарянето на мазнини“, съгласява се Меган Де Шателетс, MS, RDN, CDN, регистриран диетолог, работещ с компанията за природни добавки Hilma.

Всъщност проучване от 2013 г., публикувано в Journal of Research in Medical Sciences, установи, че "пиенето на четири чаши зелен чай води до значително намаляване на теглото и систолното кръвно налягане" сред пациентите с диабет.

Вижте още: Никога не яжте тези храни заедно, ако искате да отслабнете

3. Витамин D

Приемането на добавка с витамин D също носи редица предимства: „Неговите противовъзпалителни, антиоксидантни и невропротективни свойства поддържат имунното здраве, мускулната функция и активността на мозъчните клетки“, казва клиниката Mayo.

Батра посочва, че може да помогне и при загуба на тегло. „Ниските нива на витамин D се свързват с наддаване на тегло и затлъстяване. Като се уверите, че имате адекватни нива на витамин D чрез излагане на слънце, диета или добавки, можете да поддържате способността на тялото си да поддържа здравословно тегло“, казва той.

4. Добавка с фибри

Диетите с високо съдържание на фибри отдавна се свързват със загуба на тегло и някои експерти казват, че добавките с фибри могат да имат подобни ползи.

Добавките с фибри, особено тези, които съдържат източници на разтворими фибри като корен от цикория, могат да ви помогнат да се почувствате сити и следователно да намалите приема на калории. Те също могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар“, казва DeChatelets. „Освен това те помагат за поддържане на балансиран чревен микробиом, което е изключително важно за поддържане на здравословно тегло.“

Джорджия Клоуз, доктор по медицина, сертифициран гастроентеролог и медицински съветник на Хилма, казва, че фибрите са нейната най-важна препоръка за цялостното здраве на червата – повече от всяка друга добавка.

5. Хром пиколинат

Хром пиколинат е друга добавка, която може да помогне при загуба на тегло. Според здравната библиотека на Mount Sinai, 90 процента от диетите са с дефицит на този минерал.

Както DeChatelets обяснява, тази конкретна добавка може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и намаляване на апетита, особено при тези, които имат дефицит. „Стабилните нива на кръвната захар са важни за отслабването, тъй като позволяват на тялото ви да използва по-ефективно мазнините за енергия между храненията“, отбелязва тя.

Докато хромът от храната се счита за безопасен, той може да бъде опасен в прекалено високи дози, когато се приема като добавка.

Като добавка, много високи дози от този минерал могат да намалят ефективността на инсулина при контролиране на кръвната захар и да причинят стомашно дразнене, сърбеж и зачервяване“, пишат експерти от Mount Sinai. „Също така има редки съобщения за бърз, неравномерен сърдечен ритъм и проблеми с черния дроб от твърде много хром."

6. Добавка с креатин

Много хора приемат добавки с креатин, за да отслабнат и да увеличат чистата си мускулна маса.

"Креатинът може да бъде полезна добавка за подобряване на състава на тялото. Той помага да се изтегли вода в мускулите, като потенциално увеличава капацитета за натоварване и допринася за мускулния растеж", казва DeChatelets. „Това може да подпомогне възстановяването на мускулите и да намали разграждането на мускулна маса. Повишената мускулна маса може в крайна сметка да доведе до подобрен състав на тялото и загуба на мазнини чрез увеличаване на разхода на енергия в покой.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com