Никога не изхвърляйте тези 10 неща в тоалетната

29512
Никога не изхвърляйте тези 10 неща в тоалетната
Снимка: iStock/Guliver

Хората изхвърлят всякакви неща в канализацията. Водопроводчиците откриват доста странни неща, сред които бутилки, част от тухли, дрехи. Повечето хора, разбира се, не изхвърлят толкова големи предмети в тоалетната чиния, но дори и някои, на пръв поглед дребни вещи, могат да запушат тръбите. Ето какво не бива да изхвърляте в тоалетната чиния.

1. Тоалетна хартия

Съществуват много спорове дали може да се изхвърля тоалетна хартия в канализацията. Смята се, че тя не би навредила, ако живеете в стандартна къща или апартамент. Не го правете, обаче, ако има септична яма. Всъщност в различните страни хората имат различно отношение към това. Пътешественикът Мат Китсън дори направи специален уебсайт, в който описва страните, в които не трябва да правите това.

Съществува прост начин да видите дали тоалетната хартия се разтваря. Поставете малки парчета тоалетна хартия в чаша със студена вода. Ако след 5-10 минути все още виждате големи парчета, не изхвърляйте тоалетната хартия в канализацията. Но, ако парчетата почти не се забелязват, може да вярвате на производителя, че тоалетната хартия се разтваря.

2. Конци за зъби

Конците за зъби се състоят от влакнести материали, които могат да се натрупват в тръбите и да ги запушат. Освен това, синтетичните влакна не се разлагат и замърсяват околната среда.

3. Дъвка

Дъвките не се разтварят във вода. Могат да се залепят за тръбите и това да доведе до запушване. Затова никога не хвърляйте дъвките си в тоалетната.

4. Риба

Изглежда съвсем нормално да изхвърлите мъртвата риба в канализацията. Обаче това не е добра идея, тъй като мъртвите тела могат да запушат тръбата. 

5. Лепенки за рани

Стандартните лепенки за рани се състоят от няколко материала - восък, гума и други съставки. Подобен “коктейл” не може да се разтвори във вода и е много вероятно да запуши тръбите в къщата.

6. Контактни лещи

Контактните лещи се произвеждат от полимери, които не се разграждат с години. Разбира се, една малка леща вероятно няма да запуши тръбата, но определено ще замърси околната среда. Смята се, че всяка година хората изхвърлят над 20 тона контактни лещи, които замърсяват водата. 

7. Белина

Белината е толкова агресивна, че може да повреди тръбите, ако често стига до тях. Всъщност не е нужно всеки ден да почиствате тоалетната си, използвайки химически препарати - вместо това използвайте оцет.

8. Маски за лице

Никога НЕ хвърляйте стара манджа в тоалетната

Сигурно неведнъж сте се изкушавали да хвърлите развалена супа или стара манджа в тоалетната с идеята, че е по-бързо и лесно. Но тръбите...

Маските за лице на глинена основа не трябва да се изхвърлят в канализацията. Малките частички постепенно се натрупват в тръбите и могат да доведат до запушване. Горният слой на маските трябва да се отстрани с парче плат, а останалата част да се измие с вода.

9. Пакетчета чай

Макар чаените пакетчета да изглеждат напълно безвредни, всъщност не са. С времето пакетчетата от чай се натрупват в тръбите и образуват запушвания, които трудно се отстраняват.

10. Найлонови торбички

Дори и най-малките парчета от найлонови торбички може да са опасни - причиняват запушване и, разбира се, са опасни за околната среда. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com