Никога не правете това със зъбите си, за да ги избелите

1674
Никога не правете това със зъбите си, за да ги избелите
Снимка: iStock/Guliver

Кой не иска по-бели зъби? От друга страна, кой иска да стане доброволец за допълнителни посещения при зъболекар, с цялото време и разходи, които те включват?

Не търкайте зъбите си с портокалови кори

Един от най-популярните трикове за избелване на зъби в наши дни гласи, че трябва да натъркате зъбите си с портокалови кори. В някои версии хакът може да се направи с лимонови кори или дори бананови.

Портокаловите кори са киселинни и някои ще кажат, че целият смисъл е да изложите зъбите си на лимонена киселина, за да ги почистите. Единственият проблем е, че киселината е ужасна за вашия емайл. Плодовете са чудесен диетичен избор, но насищането на зъбите ви с плодови киселини не е добра идея. Киселината може да разтвори емайла на зъбите, което ги уврежда и  не можете да възстановите повече.

Яжте този плод като превенция срещу кариес

Не очаквайте кокосовото масло да избели зъбите ви

Жабуренето с разтопено кокосово масло е традиционна рутинна грижа за устната кухина, наречена „издърпване“, в която много хора се кълнат. Вероятно може да служи за подобна цел като водата за уста, но не прави нищо магическо и не е известно, че избелва зъбите.

Не очаквайте големи резултати от пероксида

Водородният пероксид е добре известен с избелващите си свойства, а суперконцентрираните версии обикновено се използват за изрусяване на косата. Използва се и в професионални избелващи продукти.

Можете да си купите 3% разтвор на водороден пероксид в аптеката, така че защо не избелите зъбите си с него? За съжаление, няма доказателства в подкрепа на идеята, че това е безопасно и ефективно избелващо средство за зъби. (Пасти за зъби с водороден пероксид могат да доведат до по-бели зъби с течение на времето, но те отнемат много време, за да подействат и са склонни да избелват зъбите само минимално. Може и никога да не забележите разликата.)

Не използвайте ягоди и сода за хляб

Има различни рецепти за паста за зъби. Содата за хляб се използва в някои избелващи пасти за зъби и може да бъде ефективна като лек абразив, когато се използва пестеливо. Но не смесвайте сода за хляб с ягоди или други киселинни плодове като лимонов сок или киви. Тези рецепти имат същите недостатъци като този с портокаловата кора: киселината е вредна за вашите зъби.

Не правете абразивна паста за зъби

Ако малкото количество абразив от сода бикарбонат може да помогне за избелването на зъбите, логично е, че повече абразив трябва да направи зъбите ви още по-бели.

Учени: Това е най-вредният чай за костите и зъбите

Вероятно можете да познаете какво не е наред с тази логика. Изтъркването на повърхността на зъбите не е нещо, при което повече е по-добре. Използването на абразивни продукти може да направи зъбите ви по-жълти чрез изтъняване или премахване на емайла. Нещоповече, абразивните пасти за зъби също могат да причинят наранявания на меките тъкани на устата ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com