Обзавеждане и декорация на дома и градината в 6 лесни стъпки

19455
Обзавеждане и декорация на дома и градината в 6 лесни стъпки
Снимка: https://www.grandecor.bg/

„Дом е най-милата дума на света”, казва авторът на „Малка къща в прерията” Лора Инголс Уайлдър. Макар мисълта ѝ да е изречена през първата половина на миналия век, тя е актуална и до днес. Защото домът е мястото, където винаги се връщате, мястото, където сваляте маската (в днешно време буквално и преносно) и сте най-много себе си.

Но за да имате уют и топлина и да ви е приятно вкъщи, трябва да вложите и малко старание. За обзавеждането и декорацията можете да се доверите на професионален дизайнер или декоратор, но защо да не се заемете сами? Така всичко ще бъде по ваш вкус, ще спестите средства и ще направите дома си най-хубавото място за живеене.

Представяме ви 6 лесни стъпки за обзавеждане и декорация на дома и градината.

1.Цялостна визия за дома

Първата стъпка, ако ви предстои обзавеждане, е да си визуализирате как ще изглежда домът ви в завършен вид. Идеята е да направите правилните съчетания между цветове, форми, материи и декоративни елементи. Колкото и красиви да са дадени детайли, може да не си подхождат едни с други и вместо ефект, да се получи дефект. Затова не действайте на парче, а с мисъл за цялото. Важи както за стаите, така и за градината. Относно декорацията, би било хубаво да има основен елемент, който да присъства навсякъде, за да се покаже, че е вложена мисъл и че се действа със стил.

2.Качествени мебели

Недейте да пестите за сметка на качеството, когато става дума за обзавеждане. Качествените мебели ще ви се „отблагодарят” многократно за вложените средства. Разбира се, не става дума за свръхскъпи елементи, не е нужно да се отива в крайности, но и не се хвърляйте на най-евтиното. Диванът трябва да си тежи на мястото – и в пряк, и в преносен смисъл. Същото важи за мебелите в кухнята, спалнята и всекидневната.

3.Стаите са най-важни, но не пренебрегвайте и коридорите, и антрето

Стаите са мястото, където реално прекарвате своето време у дома, но не правете грешката да пренебрегвате коридорите и антрето. Всички знаем израза „по дрехите посрещат...”, а в случая дрехите за дома са именно тези пространства. Мястото, което първо виждат гостите, е антрето, наричат го още и визитната картичка на дома. Затова поставете хубава закачалка, някое интересно килимче, шкаф за обувки и огледало – най-добре всичките в един цвят и стил. Хубаво е да има и малък шкаф, където да държите ключове и други дребни предмети.

4.Цветя и зеленина

Не всички са любители на цветята, но е сигурно, че те придават свежест и вдъхват живот на дома. Затова постарайте се да имате поне няколко вази и саксии, за които да се грижите и които да поддържате в добро състояние.

В градината е още по-важно да е цветно и красиво. Цветни лехички, саксии, различни декорации… вариантите са много, стига да имате желание и въображение. Относно градината – много е важно да има хубава аранжировка и съчетание между елементите, както при мебелите. Синхронът между различните цветя и растение ще донесе чудно красива визия, на която няма да ви омръзне да се наслаждавате часове неред.

5.Кътче за всеки

Хубаво е всеки член на семейството да си има малко местенце, което е само за него. Ако разполагате с повече пространство, това могат да са и отделни стаи, но ако домът не е толкова голям, дори и един ъгъл е достатъчен – място за медитация и релакс, място за спортуване, място с любимите ви книги, място с техниката… и т.н.

Това лично пространство може да се отдели с друг цвят на стената, параван или завеса.

Такъв тип местенце ще ви помогне да се уедините, когато имате нужда, а и ще внесе раздвижване в интериора. Не пропускайте да си го подарите!

6.Без кабели и жици

Това е проста наглед стъпка, но е абсолютно задължителна, ако искате домът ви да изглежда спретнат и подреден. Ако отвсякъде висят жици и кабели, това няма как да стане. Те загрозяват интериора, а и има опасност да се спънете в тях. Така че скрийте ги в специални кабелни канали – зад первазите, под подовата настилка или където намерите за добре, само да не се виждат. Ако направите това сега, ще видите, че тази елементарна стъпка ще подобри визията на пространството изключително много.

И накрая – не се страхувайте да експериментирате и да вземате смели решения при обзавеждането и декорирането. Дори и да сте по-консервативно настроени, опитайте нещо нестандартно. Например боядисайте една от стените в друг цвят, сложете висящи елементи, заложете на интересна декорация. Може пък и да ви хареса! А ако сте смело настроени и обичате експериментите – правете ги често. Не позволявайте на рутината да ви завладее.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно