Опасни последици от недостига и излишъка на йод

1424
Опасни последици от недостига и излишъка на йод
Снимка: iStock

Йодът е основен микроелемент, който играе решаваща роля за поддържане на цялостното здраве. Наличието му е от жизненоважно значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза, която отговаря за регулирането на метаболизма на организма и производството на хормони, необходими за растежа и развитието. Както недостигът, така и излишъкът на йод обаче могат да доведат до сериозни последици за здравето.

Недостигът на йод - състояние, разпространено в много части на света, може да доведе до различни здравословни проблеми. Най-известната последица от недостига на йод е гушата - увеличение на щитовидната жлеза. При липса на достатъчно йод щитовидната жлеза се затруднява да произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, което я кара да расте в опит да компенсира това. Това уголемяване може да доведе до затруднено преглъщане и дишане, както и до козметични проблеми.

5 признака, че страдаме от недостиг на йод

Но последиците от йодния дефицит се простират отвъд гушата. Той може да доведе и до интелектуални затруднения, особено при развиващите се плодове и малки деца. Хормоните на щитовидната жлеза, произвеждани с помощта на йода, играят жизненоважна роля за развитието на мозъка. Без достатъчно йод могат да се появят когнитивни и интелектуални увреждания. Това състояние е известно като кретенизъм.

От друга страна, излишъкът на йод също може да бъде вреден. Макар че йодът е от съществено значение, прекаленото му количество може да доведе до дисфункция на щитовидната жлеза. Прекомерното количество йод може да причини хипертиреоидизъм - състояние, при което щитовидната жлеза става свръхактивна, което води до симптоми като учестено сърцебиене, загуба на тегло и тревожност. Освен това прекомерният прием на йод може да предизвика тиреоидит - възпаление на щитовидната жлеза, което може да доведе до болка и подуване на шията.

Изключително важно е да поддържате балансиран прием на йод, за да избегнете тези опасни последици. Препоръчителният дневен прием на йод варира в зависимост от възрастта и пола, но повечето възрастни се нуждаят от около 150 микрограма йод на ден. Обикновено това количество може да се набави чрез добре балансирана диета, която включва йодирана сол, морски дарове и млечни продукти. От съществено значение обаче е да се внимава с прекомерния прием на йод, особено чрез хранителни добавки, както и с прекомерната консумация на богати на йод храни.

Дефицит на Йод в организма – за кои групи хора е опасен?

Бременните жени трябва да обръщат специално внимание на приема на йод, тъй като недостигът му по време на бременност може да доведе до тежки неврологични увреждания при развиващото се бебе. Осигуряването на адекватен прием на йод е част от рутинните пренатални грижи в много страни.

Йодът е жизненоважен микроелемент, който е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза и цялостното благосъстояние. Както недостигът, така и излишъкът на йод могат да доведат до сериозни последици за здравето, засягащи не само щитовидната жлеза, но и когнитивното развитие и цялостното здраве. Постигането на баланс в приема на йод, съобразяването с източниците на храна и търсенето на медицински съвет, когато е необходимо, са важни стъпки за предотвратяване на опасните последици от йоден дисбаланс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com