Дефицит на Йод в организма – за кои групи хора е опасен?

6612
Дефицит на Йод в организма – за кои групи хора е опасен?
Снимка: iStock

Дефицитът на витамини, минерали, микроелементи в човешкото тяло не е безобиден. В зависимост от това какъв е дефицитът, колко дълго продължава и в каква степен е изразен може да има по-деликатна симптоматика или по-ярко изразена, да е безобиден или да застраши сериозно здравето и нормалното функциониране на тъкани и органи в тялото.

Подобно на дефицита на останалите микроелементи, дефицитът на йод е опасен особено за определени групи пациенти. Като пряко ангажиран с осигуряване на нормалното функциониране на щитовидната жлеза, чиито хормони регулират различни телесни функции, включително метаболизма, растежа и развитието, йодът е сред най-важните микроелементи, за чиито нормални граници трябва да следим.

След предлагането на йодирана сол на родния пазар като масов заместител на трапезната, дефицит на йод се наблюдава по-рядко в страната ни за разлика от други страни, в които поради това, че почвата е бедна на йод, дефицитът е по-често срещано състояние, водещо до сериозни здравословни проблеми като уголемяване на щитовидната жлеза, напълняване, умора, косопад, суха кожа, непоносимост към студ. Фактът, че дефицитът на йод се среща днес рядко сред сънародниците ни далеч не го прави по-безобиден. Вижте кои групи от хора трябва най-стриктно да се стремят да не попадат сред пациентите, страдащи от дефицит на йод, тъй като са най-застрашени от йоден дефицит, както и кой не трябва в никакъв случай да прекалява с приема на йод.

5 признака, че страдаме от недостиг на йод

За кои групи от хора е най-опасно да страдат от дефицит на йод

1.       Бременни дами

Очакващите своето бебче момичета, трябва да приемат адекватно количество йод – нито повече, нито по-малко от необходимото и посоченото като препоръчително. Дефицитът на йод при бъдещите майки може да доведе до раждане на дете с увреждания, сред които както физически, така и психически – гуша, кретенизъм, интелектуални затруднения и др.

Тъй като хормоните на щитовидната жлеза при възрастния индивид играят активна роля за общото здравословно състояние и оказват влияние на други хормони, органи и тъкани, така и неродено бебе също се нуждае от хормони на щитовидната жлеза за правилното развитие на костите и мозъка по време на бременността. Дефицит на йод по време на бременност може да причини тежки усложнения, а бременните се нуждаят от повече от йод от останалите възрастни – факт, с който ако не се съобразят, е лесно да изпаднат в дефицит. 

2.       Живеещите далеч от морето и на голяма надморска височина

Местоживеенето оказва влияние върху нивата на йод в тялото. Морските жители по-рядко страдат от тежък йоден дефицит, докато на голяма надморска височина и далеч от брега на морето естествената среда съдържа по-малко от ценния микроелемент и това заедно с по-рядката консумация на риба и морски дарове в сравнение с количествата, консумирани от живеещите на морето, прави възникналия дефицит на йод сериозен, осезаем, с ярки и тежки симптоми и застрашаващ здравето.

3.       Спазващите безсолна диета

Различни хронични заболявания изискват безсолна диета. Някои режими на хранене също отричат ползите от солта и съветват да се ограничи до минимум или избягва напълно. Ако йодираната сол е основен източник на йод за дадена група хора и те избягват приема на сол като цяло, то йодният дефицит не е изненадващ.

4.       Вегани и вегетарианци, които не се стремят да си набавят йод от други продукти, богати на йод

Кой трябва да внимава с приема на йод?

На първо място с йода не трябва да прекаляват бременните жени, тъй като приеман във високи дози по време на щастливото очакване на малкото човече, той може да доведе до увреждане на плода. Това далеч не означава, че бъдещите майки трябва да избягват йода, тъй като той е важен за нормалното развитие на очакваното дете и може да го предпази от умствени и физически увреждания. Просто дамите, очакващи наследник, следва да се придържат към препоръчителните дневни дози за бременни.

Тест, от който веднага разбираме дали имаме дефицит на ЙОД

Приемът на йод в количества по-високи от препоръчителните може да доведе и до болки в корема, гадене и други неразположения, но по-опасен е дефицитът. Дефицитът се проявява със следните симптоми и заболявания:

  • хипотиреоидизъм,
  • спонтанен аборт и мъртво раждане,
  • кретенизъм при новородените,
  • неврологични аномалии,
  • дефицит на вниманието,
  • повишен риск от фоликуларна форма на рак на щитовидната жлеза,
  • проблеми с органи и тъкани, пряко свързани с хормоните на щитовидната жлеза,
  • напълняване, сухота на кожата, проблеми с външния вид и състоянието на косата като косопад,
  • забавен метаболизъм,
  • слабост, хронична умора и усещане за студ,

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com