5 признака, че страдаме от недостиг на йод

6015
5 признака, че страдаме от недостиг на йод
Снимка: iStock

Йодът е важен минерал, който играе жизненоважна роля за функционирането на щитовидната жлеза, която регулира метаболизма, растежа и развитието ни. Въпреки че йодният дефицит не е толкова разпространен, колкото някога, той все още засяга значителна част от населението. Разпознаването на признаците на йоден дефицит е от съществено значение за ранното откриване и намеса. Ето пет често срещани признака, които показват, че може да страдаме от йоден дефицит.

Умора и слабост

Един от основните симптоми на йоден дефицит е постоянната умора и слабост. Когато в организма ни липсва достатъчно йод, щитовидната жлеза се затруднява да произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, което води до забавяне на метаболизма. Това може да доведе до постоянна умора, отпадналост и общо усещане за слабост.

Лесно можете да познаете дали тялото ви се нуждае от йод

Нарастване на теглото

Недостигът на йод може да наруши деликатния баланс на метаболизма ни, което води до необяснимо увеличаване на теглото. Неадекватното производство на хормони на щитовидната жлеза може да забави метаболизма ни, което затруднява ефективното изгаряне на калории. В резултат на това хората, страдащи от йоден дефицит, могат да забележат повишаване на телесното тегло, въпреки че спазват балансирана диета и се занимават с редовна физическа активност.

Суха кожа и косопад

Недостигът на йод може да се прояви външно чрез суха и лющеща се кожа. Кожните ни клетки се нуждаят от адекватни нива на йод, за да могат да се регенерират и да задържат влагата. Недостатъчното количество йод може да доведе до сухота, сърбеж и дори до лющене. Освен това космените фоликули зависят от йода за здравословен растеж. Недостигът му може да доведе до чуплива коса, косопад и изтъняване на веждите.

Когнитивни увреждания

Йодът е от решаващо значение за развитието на мозъка и оптималната когнитивна функция. Недостатъчният прием на йод, особено по време на бременност и в ранна детска възраст, може да доведе до нарушени когнитивни способности и по-нисък коефициент на интелигентност. При възрастните йодният дефицит може да доведе до затруднения с паметта, концентрацията и цялостната яснота на ума.

Тест, от който веднага разбираме дали имаме дефицит на ЙОД

Подуване на щитовидната жлеза

Дефицитът на йод може да доведе до увеличаване на щитовидната жлеза - състояние, известно като гуша. Щитовидната жлеза се опитва да компенсира липсата на йод, като увеличава размера си, което води до видимо подуване в предната част на шията. Това уголемяване може да причини дискомфорт, затруднено преглъщане и дрезгав глас.

Ако подозирате, че имате някой от тези симптоми, е необходимо да се консултирате с медицински специалист за поставяне на точна диагноза. Кръвните тестове могат да определят нивата на йод в организма и ако се установи недостиг, може да се препоръча подходящо добавяне на йод или корекция на хранителния режим.

Не забравяйте, че превенцията винаги е по-добра от лечението. Включването на богати на йод храни в диетата ви, като морски дарове, млечни продукти, яйца и йодирана сол, може да помогне за поддържане на здравословни нива на йод и да предотврати появата на йоден дефицит.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com