Откриха лесен начин за предотвратяване на високо кръвно налягане

31841
Откриха лесен начин за предотвратяване на високо кръвно налягане
Снимка: iStock/Guliver

Високото кръвно налягане е една от водещите причини за появата на болести на сърцето. Ако не реагирате своевременно, кръвоносната система страда, реалният риск от инфаркт, инсулт и други заболявания се увеличава.

Балансираната диета, която предлага протеини, набавяни от разнообразен произход, има шанса да снижи риска от повишаване на кръвното, според ново проучване на китайски учени, публикувано в списанието Hypertension на Американската сърдечна асоциация.

Авторите на изследването анализирали здравна информация от близо 12 000 възрастни китайци, участвали в проучвания за здравето и храненето на населението на страната от 1997 до 2015 г. Проучванията включват информация за меню и храни.

На участниците била направена  „оценка за протеиново разнообразие“ въз основа на броя на различните източници на това хранително вещество. Те са:

•             пълнозърнести продукти;

•             рафинирани зърнени продукти;

•             червено месо - преработено;

•             червено месо;- непреработено

•             птица;

Това са най-важните храни при хипертония

Хипертонията, известна още като високото кръвно налягане, е една от водещите причини за сърдечносъдови заболявания. Ако не се лекува, т...

•             риба;

•             яйца;

•             бобови растения.

За всеки източник на протеин е дадена една точка, съответно могат да бъдат отбелязани максимум осем точки. След това изследователите анализирали връзката за развитието на хипертония по отношение на оценката за протеиново разнообразие.

Средното време за проследяване било шест години. Ново появилата се хипертония се определя като систолично (горно) кръвно налягане, по-голямо или равно на 140 mm и/или диастолично (по-нисъко) - над или равен на 90 mm. Взето е предвид приемането на лекарства за сваляне на високо кръвно или дали хипертонията е диагностицирана от лекар.

Диетолог: Тези напитки понижават високото кръвно

Високото кръвно често протича асимптоматично. От своя страна хипертонията може да доведе до животозастрашаващи усложнения - от инфаркт ...

Анализът показал, че повече от 35% от участниците в проучването са развили хипертония по време на проследяването, пише ScienceDaily. Въпреки това, участниците с най-висок резултат за протеиново разнообразие (четири точки или повече) са имали 66% по-нисък риск да вдигнат кръвното.

"Храненето може да бъде леснодостъпен и ефективен начин за управление на хипертонията", казва един от авторите на изследването, д-р от Националния клиничен център за бъбречни заболявания Nanfang Xianhui Qin Hospital. Източник на протеин, може да предотврати развитието на високо кръвно налягане. "

Други храни също могат да окажат помощ при високо кръвно налягане. Има зеленчуци, които могат да повлияят положително на кръвното налягане.

Тези зеленчуци включват спанак. Той може да подобри кръвообращението, да разшири гърдите и диафрагмата. Също така, за да се намали кръвното налягане, се препоръчва да се яде целина, която има свойства, подобни на спанака. Целината съдържа много фибри, а киселинните й антихипертензивни елементи могат да намалят налягането, пише информационният портал "Live24".

Освен това, морковите са подходящи за хора с хипертония. Също така се препоръчва да включите в диетата си лук и праз. Празът е богат на фибри, насърчава бързото храносмилане и усвояването на храната в червата и стомаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com