Пести пари, когато пазаруваш, без да се ограничаваш!? Ето как!

6633
Пести пари, когато пазаруваш, без да се ограничаваш!? Ето как!
Снимка: iStock

Каквото и да си говорим, една голяма част от бюджета ни отива за пазаруване на храна. Дори да се запътим към супермаркета със списък, често го удвояваме в движение, защото все изскача нещо, от което смятаме, че имаме нужда или че ни се хапва в момента. Не са редки случаите, в които след пазар се чудим как сме похарчили толкова много пари за храна за седмица например. Всъщност това никак не е трудно. Ако виждате, че бюджетът намалява след ходене до магазина и не знаете как да спрете този процес, можем да бъдем полезни с няколко трикчета, които ще ви помогнат да пестите пари по време на пазаруване.

Организирайте седмичното меню 

извадете си няколко рецепти или просто планирайте менюто с ястията, които смятате да готвите през седмицата. След като имате представа какво ще сервирате на трапезата си, знаете и какви продукти ще ви бъдат необходими. Запишете ги и вземете само тях при пазаруване. Не правете импулсивни покупки, които ще утежнят бюджета.

Мониторинг на хладилника 

Преди да се запътите към магазина, направете обширна и подробна проверка на шкафчетата с храна и на хладилника. Кои продукти са на привършвате, от които имате по половин пакет, както е застояло и трябва да се изхвърли и т.н. По този начин ще знаете кои запаси трябва да попълните и кои храни могат да издържат по-дълго в хладилника. Освен това ще намалите изхвърлянето на храната.

Не трупайте храната 

Хубаво е да пазарувате толкова храна, колкото смятате, че ще ви стигне напълно за седмица например. Това ще ви помогне да спестите пари, да не изхвърляте храна и да не намирате развалени продукти в хладилника. Просто си направете списък и го следвайте стриктно при пазаруване. Всяко излишно нещо, което попадне в пазарската кошница, би могло да значи още един разход или още една калория. Щом не сте сетили за този продукт у дома, вероятно той просто не ви трябва.

Възползвайте се от намаленията 

Всички акции, брошури и оферти не са напразни. Можете да попаднете на наистина страхотни предложения, стига да ги следите. Когато се възползвате от промоциите, пестите пари и това е неоспорима истина.

Възползвайте се от разпродажбите 

Тук става дума не само за хранителни стоки, но и за такива за дома. Следете любимите си магазини. Те вероятно често пускат добри оферти или разпродажби. Не мислете стоките, които се продават на по-ниска цена за по-малко качествени. Разпродажба може да има при смята на сезона, при затваряне на магазин или нещо друго. Проверете ги на място и ако ви допаднат - възползвайте се.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com