Пийте чай от тази билка за отлични нива на кръвната захар

49763
Пийте чай от тази билка за отлични нива на кръвната захар

Историята на употребата на тази билка в медицината датира от векове. Тя е пълна с изненадващи ползи и хранителни вещества, за които със сигурност не сте и предполагали.

Хората по света познават и обичат силния, уникален вкус на тази подправка. Тази лютива билка също се нарича  обикновен градински чай или още салвия.

Салвията е член на семейството на ментата и силният й вкус означава, че трябва да се използва в малки количества. Други членове на това семейство включват риган, розмарин, босилек и мащерка.

Ползи за здравето

Салвията е с много високо съдържание на витамин К и също така съдържа жизненоважни минерали като магнезий, цинк и мед. Освен това градинският чай може да осигури други ползи за здравето като:

Антиоксидантни ползи

Антиоксидантите помагат в борбата с молекулите на свободните радикали в нашата среда, които могат да увредят клетките. Салвията съдържа антиоксидантни витамини А, С и Е в малки количества. Освен това има над 160 вида полифеноли, друг вид антиоксидант, произведен от растителна материя.

Градински чай има няколко вида киселинни съединения в него, които също действат като антиоксиданти. Хлорогеновата киселина, кафеената киселина, розмариновата киселина, елаговата киселина и рутинът са свързани с ползи като по-нисък риск от рак, подобряване на паметта и подобрена мозъчна функция.

Едно проучване установи, че пиенето на чай, приготвен от салвия, повишава антиоксидантната защита и понижава LDL или „лошия“ холестерол. Хората, които пият две чаши градински чай всеки ден, забелязват тези ползи, както и повишаване на нивата на добрия холестерол.

Орално здраве

Доказано е, че салвията има антимикробни ефекти, които помагат за унищожаването на плаката. Едно проучване, използващо вода за уста на основата на градински чай, показа, че тя успешно унищожава бактериите, причиняващи кариес.

Коя е най-добрата билка за пречистване на кръвта?

В друго проучване етерично масло, направено от градински чай, убива гъбичките и спира разпространението им.

Градинският чай също често се използва за лечение на проблеми в устата като херпес, но са необходими повече данни, за да се докаже окончателно, че работи при хора.

Може да облекчи симптомите на менопаузата

Тялото естествено изпитва спад в нивата на естроген по време на менопаузата. Този спад причинява странични ефекти като горещи вълни, прекомерно изпотяване, вагинална сухота и раздразнителност. Салвията се използва като традиционна медицина за намаляване на тези симптоми.

Това може да е ефективно, тъй като градинският чай има естроген-подобни свойства, което му позволява да се свърже с определени рецептори в мозъка и да облекчи симптоми като горещи вълни и прекомерно изпотяване.

Едно проучване показа значително намаляване на броя на горещите вълни, изпитани от хора, приемащи добавка от градински чай за период от осем седмици.

Може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар

Листата от градински чай се използват в традиционната медицина за лечение на диабет и някои изследвания подкрепят това.

Билката, която убива бактериите, укрепва костите, помага на косата и кожата

Проучвания при хора показват, че екстрактът от листа от градински чай може да понижи кръвната захар и да подобри инсулиновата чувствителност. Необходими са обаче допълнителни тестове, преди екстрактът от градински чай да може да бъде препоръчан като лечение на диабет при хора.

Хранене

Салвията съдържа витамини А и С, заедно с няколко други антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от сериозни здравословни проблеми като рак. Освен това е богат на витамин К, който помага на тялото да съсирва кръвта. Тъй като градинският чай обикновено се приема в малки количества, той осигурява голямо количество хранителни вещества без много калории.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно