По бабешки: Избелване на завесите с домашни методи

2666
По бабешки: Избелване на завесите с домашни методи

Завесите и пердетата могат да придадат елегантност и чар на всяка стая, но с течение на времето те могат да се обезцветят и да загубят девствения си бял вид.

Въпреки че има много търговски продукти за избелване на пердета, не е необходимо да прибягвате до скъпи решения, когато можете да постигнете чудесни резултати с помощта на изпитани методи, предавани от поколение на поколение. Нашите баби са имали богати познания за поддържане на чистота и девственост, а техните техники за избелване на завеси са ефективни и рентабилни.

Още: 5 хитри начина да окачите завесите правилно

  • Лимонов сок и слънчева светлина: Този класически метод е любим на мнозина, когато става въпрос за избелване на завеси. Започнете, като смесите една чаша лимонов сок с един галон вода. Накиснете завесите си в тази смес за няколко часа, след което ги окачете на пряка слънчева светлина. Естествените избелващи свойства на лимоновия сок, съчетани с ултравиолетовите лъчи на слънцето, ще помогнат за изсветляване и избелване на завесите. Не забравяйте да ги изплакнете обилно след излагане на слънце, за да отстраните остатъците от лимонов сок.
  • Сода за хляб и оцет: Смес от сода за хляб и бял оцет може да направи чудеса за избелване на пердета. Първо поръсете обилно със сода за хляб пердетата, а след това ги напръскайте с бял оцет. Ще забележите реакция на шумолене, която помага за разграждането на петната и обезцветяването. Оставете завесите да престоят около 30 минути, след което ги изперете и изплакнете както обикновено. Този метод не само избелва, но и премахва всички нежелани миризми.
  • Накисване в солена вода: Накисването в солена вода е друга вечна техника за изсветляване на завесите. Разтворете половин чаша сол в голяма тенджера с вода и я оставете да заври. Потопете завесите в соления разтвор и ги оставете да се накиснат за няколко часа. Солта ще помогне за премахване на петната и избелване на тъканта. След накисване изперете завесите и ги оставете да изсъхнат на въздух.
  • Разтвор на боракс: Бораксът, естествен минерал, се използва от векове като почистващо средство. Разтворете една четвърт чаша боракс в един галон топла вода и потопете завесите в този разтвор. Оставете ги да се накиснат за няколко часа, преди да ги изперете както обикновено. Бораксът е ефективен както за избелване, така и за дезинфекция на завесите.
  • Водороден пероксид: Водородният пероксид е отличен избор за упорити петна и мръсни завеси. Смесете равни части водороден пероксид и вода и нанесете върху зацапаните участъци с мека кърпа. Оставете да подейства за няколко минути, след което изплакнете и изперете завесите. Този метод е особено ефективен за отстраняване на петна от мухъл и плесен.

Тези изпитани във времето методи не само избелват пердетата, но и помагат за запазване на тъканта им и удължаване на живота им. Освен това те са достъпни за бюджета и използват обикновени домакински предмети, което ги прави екологични алтернативи на търговските продукти, съдържащи химикали.

Преди да изпробвате някой от тези методи, не забравяйте да проверите етикета за грижа на завесите си, за да се уверите, че те са безопасни за конкретната техника за почистване. С малко време и търпение можете да възстановите красотата на завесите си, като използвате мъдростта на нашите баби и техните надеждни методи за почистване.

Как да изберем дизайна на пердетата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com